Medicinvetarna #139: Styr hormonerna humöret?

Halva tiden vill man kanske skilja sig och är ilsken mot barnen, resten av tiden har man dåligt samvete. Många kvinnor upplever problem med sitt mående i samband med mens. En mindre grupp får så stora problem att de uppfyller diagnosen PMDS, ett tillstånd som kan förbättras med vård, men många söker aldrig hjälp. Hör forskaren och gynekologen Helena Kopp Kallner reda ut fakta i frågan. Avsnittet publicerades 7 februari 2024.

Helena Kopp Kallner
Helena Kopp Kallner Foto: Andreas Andersson

Helena Kopp Kallner är lektor och docent vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet. Hon är också överläkare vid Danderyds sjukhus, samt forskargruppsledare på Kvinnokliniken. Hon har främst intresserat sig för preventivmetoder, abort samt myom, muskelknutor som kan finnas i livmodern. 

I avsnitt 139 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar Helena Kopp Kallner om symtom och behandling av besvär i samband med menstruationen, kallat pms eller pmds. 

- Många kvinnor lider i tysthet. För mig känns det jätteviktigt att fler förstår att det finns hjälp att få, så att fler söker vård, säger hon.

I avsnittet berättar hon även om sin enträgna kamp med att bekämpa vanligt förekommande desinformation kring mens och reproduktion. 

Helena Kopp Kallner intervjuades även i avsnitt 11 av Medicinvetarna: Kan man slippa mens? Den gången låg fokus främst på p-piller och andra preventivmetoder. 

Professor Johan Askling i snön. Foto: Cecilia Odlind

Lyssnarfrågan: Ökar risken för ledgångsreumatism av kyla?

"Lyssnarfrågan" har gjort debut som eget fristående avsnitt i Medicinvetarna. Senast handlade om ledgångsreumatism och eventuell koppling till kyla, apropå en lyssnare som alltid fått höra att det är viktigt att ha på sig ordentliga vantar när det är kallt, annars "kunde man få reumatism i fingrarna". Men stämmer verkligen det? Professor Johan Askling reder ut begreppen.

- Även om det finns några enstaka studier som visat på ett samband mellan arbete med händerna i kyla och risken att senare utveckla ledgångsreumatism, så framstår inte arbete med händerna i kyla som någon stark och specifik riskfaktor för ledgångsreumatism så som till exempel rökning gör, svarar Johan Askling, professor vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet.

Däremot menar han att det är väl känt att kall och fuktig väderlek, allra helst väderomslag till sådant väder, förknippas med en upplevelse av ökad stelhet och smärta i lederna som släpper när vädret blir varmare. 

- Man är sin egen väderstation. Vi vet inte vad detta beror på men jag har fått höra det så många gånger från patienter. Denna väderkänslighet rapporteras både vid ledgångsreumatism som vid artros, och är kanske inte ett specifikt fenomen vid just dessa sjukdomar utan snarare en generell mekanism hos alla människor, men där upplevelsen blir tydligare hos de som redan har en ledsjukdom och ledvärk, säger Johan Askling. 

  • Lyssna på avsnitten via iTunes
  • Lyssna via Spotify
  • Läs en transkriberad version av den långa intervjun med Helena Kopp Kallner.

Mer på temat

14-03-2024