Historien om Albin

Albin

Professor Malou Hultcrantz har utvecklat en ny unik teknik som gör att barn och vuxna kan återfå i det närmaste normal hörsel.

Albin är född med en missbildning som yttrar sig så att hans ytteröron är små och inte heller har det normala utseendet, (bild 1).

Vidare saknar han hörselgångar och tillsammans gör detta att hans hörsel är ordentligt nedatt.

Albin

Albins situation uppmärksammades vid födelsen och för att ett normalt tal skall kunna utvecklas behöver man direkt anpassa hörapparater till Albin. Problemet är att Albin inte har några hörselgångar så det finns inte förutsättning för att använda de vanliga hörapparaterna. Under Albins 2 första år får han använda en sk benförankrad hörapparat (BAHA), som genom tryck mot skallbenet leder ljudvibrationer genom benet in till innerörat. (Bild 2.)

Vid ca 2 års ålder, då skallbenet förväntas vara så tjockt att det kan fästa en 3 mm titanskruv, planeras för en mer permanent lösning. Detta sker via en operation, som sker i 1 eller 2 steg. Vid det första, som i Albins fall sker i november 2010, öppnas huden bakom örat och 2 skruvar opereras in i benet. Den ena skall används som färste för horapparaten, den andra som reserv. Man ser hur huden nu är rentvättad och sterilklädd och bara det lilla operationsområdet är bart.

Albin

Man lägger ett snitt i huden (bild 3) och med borr och specialinstrument skruvas 2 st skruvar fast i benet. (Bild 4.) Dessa skruvar måste läka in i benet för att uppnå en stabil förankring, för fäste till en knäppkontakt till denna. Läkningen beräknas vara klar inom 1,5–3 månader.

Skruvarna får under denna tid ligga vilande under huden fram till nästa operation. (Bild 5.) Den sker i februari 2011 och man öppnar då upp det gamla sårområdet och frilägger de 2 nu fastvuxna skruvarna; (bild 6). Ett hål stansas ut i huden ovanför den ena skruven, (bild 7), och en knäppkontakt (sk distans) skruvas in i den fastläkta skruven (bild 8, och 9).

Albin

Några veckor senare då såret är läkt, kan man på Hörselmottagning prova ut en lämplig hörapparat och knäppa fast den på distansen. Skuller skallebenet från början vara ca 3 mm, kan man göra hela operationen i ett steg och direkt sätta på distansen. Albin kan nu dagligen direkt på morgonen fästa hörapparaten på sin distans och behöver inte ha hörapparaten på bandet längre. Skulle skruven lossna av någon anledning, finns en extraskruv under huden som då kan tas fram och användas. Apparaten tas av på kvällen och vid dusch och bad. I dag rekommenderar man 2 apparater, för att stimulera bägge öronen och få en bra riktningshörsel, varför en operation till på den andra sidan kom i fråga för Albin utfördes hösten 2012. Förhoppningsvis har man då under några år framöver optimerat Albins hörselsituation som bas för normal utveckling och hans tal har exploderat.

Då Albin blivit ca 6–10 år gammal kan man diskutera en plastikkirurgisk operation av ytteröronen för att korrigera formen. För att forma öron”skelettet” krävs revbensbrosk och detta finns inte i tillräcklig mängd förrän vid denna ålder.

Finns enligt datortomografi förutsättning (bl a normalt utvecklade ben i mellanörat) för att göra en rekonstruktion av hörseln och bygga en ny hörselgång utförs detta i i puberteten. Ljudet kan då ledas den vanliga vägen och BAHA behövs då inte längre. ”Knäppkontakten” skruvas då ur och huden får läka igen över skruven, vilket sker på ett dygn, och man har sedan inte något obehag av denna.

Mycket forskning försiggår omkring ämnet BAHA. Helt implanterbara hörapparater har kommit ut på marknaden. Hur bra är dessa?Hur stabilt är benet? När kan man börja belasta skruven med hörapparaten? Hur ser det ut i hjärnans hörselcentra, då stimuleringen är sämre med bara en eller ingen hörselgång. Hur kan man undvika inflammationer runt distansen? Nya tekniker vid kirurgi etc.

LC
Innehållsgranskare:
Agneta Wittlock
2023-10-03