Skip to main content

"Kudden förebygger amningsproblem"

Virpi Saastamoinen är barnmorska, certifierad amningsrådgivare och har startat amningsmottagningar på såväl Danderyds sjukhus som Karolinska Universitetssjukhuset. Inte minst är hon innovatör och upphovskvinnan bakom amningskudden Visis.

Redan under sjuksköterskeutbildningen 1981 bestämde sig Virpi Saastamoinen för att bli barnmorska. I 20 år arbetade hon som sjuksköterska och därefter barnmorska på Danderyds sjukhus innan hon 2002 kom till Karolinska sjukhuset. På bägge sjukhusen har hon varit med om att starta amningsmottagningar.

- Många kvinnor är oroliga inför eller får besvär under amningen. Det kan handla om smärtsam amning, såriga bröstvårtor och infektioner som kan leda till bröstbölder. Förstföderskor kan känna osäkerhet, andra kvinnor som redan fött barn kan vara rädda för amningen på grund av besvär med tidigare barn, förklarar Virpi.

Slutligen är Virpi Saastamoinen en ambitiös innovatör. Tillsammans med sin syster, sjukgymnasten Silja Hermansson, har hon tagit fram den specialdesignade amningskudden Visis.

- Eftersom jag hade arbetat så många år med mammor med amningsproblem och bröstkomplikationer upptäckte jag att de amningskuddar som finns på marknaden inte fungerade för dessa mammor. Kuddarna var för mjuka och gled bort så att kvinnorna måste ta till extrakuddar för att hålla dem på plats. Tvillingmammor hade ofta svårt att amma båda barnen samtidigt eftersom kudden inte satt fast ordentligt och gav för dåligt stöd. Dessutom var kuddarna svåra att hålla rena.

Virpi och Silja beslöt sig för att konstruera en stabil och fast kudde som gav stöd till barnet och avlastade mammans nacke, axlar och armar så att både hon och barnet kunde slappna av under amningen.

Resultatet, efter visst stöd från Almi under förarbetet, blev alltså amningskudden Visis, som enkelt kan anpassas i storlek, har en fästanordning som gör att den hålls på plats, är tillverkad av miljövänligt material och är lätt att tvätta.

- Jag är övertygad om att användningen av kudden kan förebygga amningsproblem och komplikationer, slår Virpi Saastamoinen fast.