Skip to main content

Berättelser om allergi

Cafébesök med vänner slutade med ambulans till akuten

Natalie fick en livshotande allergichock efter att fått i sig en ostsmula av misstagNatalie är en 15-årig flicka och är allergisk mot flera olika födoämnen (bland annat mjölk, ägg, jordnötter och trädnötter). Hon har även astma (allergisk mot pollen och pälsdjur) och eksem. En dag är Natalie på café med sina vänner och får i sig en minimal mängd ost, som finns i en bulle som servitrisen har lovat ska vara mjölkfri. Hon får en stark allergisk reaktion, blir medvetslös och får andningsstillestånd. Natalie är nära att dö, men återupplivas av ambulanspersonal och blir lyckligtvis helt åter­ställd fysiskt. Under tiden som följer blir Natalie rädd för att äta, går ned i vikt och blir kraftigt nedstämd. Det går dåligt för henne i skolan och hon drar sig undan sina vänner.
Under 2010 får Natalie ta del av ett nytt behandlingsprogram hos CfA-forskare på Sachsska Barnkliniken. Först får hon får en injektion av anti-IgE antikroppar varannan vecka, för att hämma den allergiska reaktionen. Efter 3 månaders behandling med anti-IgE ser man i att halter av allergiceller som reagerar på komjölk i Natalies blod har sjunkit från en hög nivå till noll och hon reagerar inte när man ger henne mjölk att dricka. Nu börjar man oral immunoterapi för att Natalie ska utveckla ett bestående skydd mot mjölk. Hon får ökande doser av komjölk, hela tiden under skydd av anti-IgE behandling. Samma procedur görs med ägg. Idag dricker och äter Natalie både mjölk och ägg helt utan besvär. Hon får för närvarande anti-IgE var 4:e vecka, men målet är att Natalie ska slippa ta anti-IgE i framtiden. Forskningen har förändrat livet för Natalie, som nu är en pigg och glad tjej, som umgås med vänner och lever ett normalt tonårsliv. (Natalie har även berättat en hemlighet, och det är att hon går på konditori varje dag!)
Natalie behandlas av Gunnar Lilja, Caroline Nilsson och deras team på Sachsska Barnsjukhuset

Linnea och hennes familj får ett nytt och gladare liv efter experimentell behandling

Linnea får en sprutaLinnea spelar fia med knuff med pappa Adam i väntrummet vid Sachsska Barnsjukhuset på SöS. De väntar på att träffa läkaren och CfA-forskaren Gunnar Lilja, som ska göra en hälsokontroll innan sjuksköterskan ska ge Linnea hennes sprutor. Linnea verkar vara oberörd inför sprutorna hon ska få. Hon har gjort det här förr, många gånger! Linnea är elva år och har levt hela sitt liv med ett dödshot över sig, då hon har svår allergi mot mjölk och ägg och kan få en allergisk chock bara hon får i sig en liten mängd av något av dessa ämnen. Föräldrarna berättar att Linnea varit ständigt trött och slö och alldeles rödfläckig av kliande eksem, i stort sett sedan hon föddes, på grund av sina allergier. Även de har drabbats av sjukdomen, som inneburit otaliga besök hos läkare och på akuten, en total omläggning av kostvanor, frånvaro från arbete, samt oupphörlig oro över sitt barn. De är beredda att testa det mesta för att Linnea ska bli frisk och nappade därför direkt på erbjudandet om att låta Linnea vara försöksperson för en ny typ av experimentell behandling på Sachsska Barnsjukhuset (se berättelsen om Natalie för detaljer om hur behandlingen fungerar). Denna behandling har förändrat Linnea och hennes familjs liv, då hon nu kan äta både mjölk och ägg helt obegränsat och helt utan besvär. Hon ler och hennes ögon tindrar i en bakgrund av frisk och vacker barnslig hy. Hon får fortfarande sprutor var tredje vecka, men förhoppningen är att hon ska kunna trappa ner sin behandling. När Linnea blir tillfrågad vad det bästa med att vara frisk från sina allergier är, svarar hon omedelbart ”att kunna äta glass!” Hon är precis som alla andra barn.
​Linnea behandlas av Gunnar Lilja, Caroline Nilsson och deras team på Sachsska Barnsjukhuset