Medicinvetarna #43: Hur mår man efter corona?

En del som smittas av coronaviruset blir så sjuka att de behöver intensivvård. Hur mår de sen? Kristian Borg är professor i rehabiliteringsmedicin och berättar om vägen tillbaka efter covid-19. Avsnittet publicerades 3 juni 2020.

Professor Kristian Borg, photo: Andreas Andersson.
Professor Kristian Borg, foto: Andreas Andersson.

Att ligga flera veckor i respirator på intensiven sätter sina spår.

– Hela kroppen påverkas, till exempel får man försämrad syresättning och försvagade muskler. Man kan drabbas av hallucinationer och mardrömmar och man kan uppleva förvirring. Coronaviruset verkar också påverka hjärnan och kan i vissa fall ge effekter på kognition och personlighet, säger Kristian Borg, överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet.

Hans forskargrupp studerar funktion och livskvalitet vid neuromuskulära sjukdomar, till exempel post-poliosyndromet, alltså kvarvarande symtom efter förlamningssjukdomen polio, men också rehabilitering vid olika smärttillstånd. Han är även ordförande i svensk förening för rehabiliteringsmedicin.

I Medicinvetarna beskriver han tre olika grupper av patienter som drabbas olika hårt: En grupp som kan gå hem och tillfriskna på egen hand, en grupp som behöver kontakt med primärvården och en tredje grupp som är så pass påverkade att de måste stanna kvar på en rehabiliteringsavdelning på sjukhus efter intensivvården. Han berättar också om de erfarenheter man har efter tidigare coronaepidemier, sars och mers, där man såg kvarstående psykiska symtom hos cirka en tredjedel av de drabbade tre år efter att de insjuknat.

– Men om covid-19 kommer att ge upphov till liknande psykiska men är för tidigt att uttala sig om, säger Kristian Borg.

I avsnittet svarar också John Axelsson, forskare vid institutionen klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, på lyssnarfrågan om varför vi gäspar.

Mer om liknande ämne

CO
Content reviewer:
12-11-2024