SweMaMi - Vanliga frågor

Hur gör jag för att vara med?

Vi har redan stängt för rekrytering, men tack för visat intresse!

Om jag har bestämt mig för att delta, kan jag sedan ångra mig?

Självklart kan du närsomhelst dra tillbaka ditt medgivande utan att ange varför. Det gör du genom att maila oss på swemami@mtc.ki.se eller 072-2187905.

Jag har fått komplikationer och vill inte bli kontaktad av er, hur ska jag göra?

Att vara gravid och föda barn kan vara en omtumlade tid och mycket kan hända. Tyvärr har vi inte tillgång till din journal och kan därför inte följa din graviditet och förlossning. Om du inte vill att vi skickar fler brev så var vänlig och kontakta oss på swemami@mtc.ki.se eller 072-2187905.

Gör det ont att ta proverna?

Nej, inte alls. Salivprovet tas genom att spotta i ett rör. Vaginalprovet tas med en mjuk tops och bara någon centimeter in i slidan. Det brukar kännas mindre än att sätta in en vanlig tampong. Avföring räcker oftast att ta från toalettpappret eftersom det är en så liten mängd som behövs.

Kan jag få ut personliga resultat från studien?

Vi kommer inte kunna rapportera personliga resultat från studien. En anledning till detta är att vi inte ännu vet vad som avgör ett "bra" eller "dåligt" resultat – att avgöra detta är ett av huvudmålen i SweMaMi.
När vi har studieresultat på gruppnivån så kommer vi däremot publicera dem på vår hemsida och i vetenskapliga tidskrifter.

Finns det någon risk för mig eller mitt barn om jag deltar?

Det finns inga kända risker för varken dig eller din bebis. Provtagningen kan kännas obekväm eller obehaglig en kort stund men det är snabbt övergående.

Jag är i graviditetsvecka 5 - 9, är det för tidigt för mig att delta?

Du kan redan vid väldigt tidig graviditet svara på den första enkäten men det första provtagningskitet kommer att skickas till dig när du är omkring graviditetsvecka 10.

Jag äter mediciner, kan jag får vara med ändå?

Att du äter medicin, hindrar inte att du kan vara med i SweMaMi. När du svarar på enkäterna kommer du att få ange vilka mediciner du tar.

När kommer de första forskningsresultaten finnas tillgängliga?

Vår första SweMaMI artikel publicerades i BMJ Open i oktober 2022 och kan hittas här: 

Cohort profile: the Swedish Maternal Microbiome project (SweMaMi) – assessing the dynamic associations between the microbiome and maternal and neonatal adverse events

Jag har fler frågor, hur kan jag kontakta er?

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att maila oss på swemami@mtc.ki.se alternativt ringa på vår studietelefon 072-2187905.

UG
Content reviewer:
16-11-2023