
Tema: Barncancer
Många barn som drabbas av cancer kan idag räddas. Men behandlingen kan leda till problem senare i livet. Forskare vid Karolinska Institutet arbetar både för att förbättra behandlingen av olika barncancerdiagnoser och livskvaliteten för de barn som överlever.

Överleva till ett rimligt pris
Fyra av fem barn som drabbas av cancer överlever. Men många av överlevarna får problem senare i livet. Det som tidigare handlade om att överleva till varje pris handlar nu allt mer om att överleva till ett rimligt pris.

Cancerläkemedel för barn
Tack vare en ny inställning till att ta fram nya cancerläkemedel för barn växer nu optimismen att kunna rädda fler.

Genetiken bakom barncancer
Vi känner i dag till ett 100-tal gener som helt säkert har betydelse för uppkomsten av barncancer, men i de allra, allra flesta fall så vet vi inte varför barn får cancer.

Litium kan lindra strålskador efter behandling av hjärntumör
Ny forskning på möss visar att litium kan bidra till läkningen av de skador som uppstår vid strålbehandling av hjärntumörer. Forskarna planerar nu att genomföra en klinisk prövning.

Svår sorg ger sämre hälsa
Att drabbas av svår sorg innebär både psykiska och fysiska hälsokonsekvenser för den drabbade som kan ta decennier att läka. Man kan till och med dö av sorg. Därför är det viktigt att försöka mildra effekterna av en svår sorg, något som vi i Sverige inte är särskilt bra på.

Radioaktiva läkemedel testas mot hjärntumör hos barn
Neuroblastom är en ovanlig sjukdom som drabbar barn, ofta före två års ålder. En del föds med sjukdomen. Barnkirurgen Jakob Stenman undersöker om målsökande, radioaktiva läkemedel kan fungera bromsande hos dem som har den allvarligaste formen.