Forskningsinfrastruktur och miljöer
Karolinska Institutet erbjuder ett stort antal servicelaboratorier, kompetenscentrum och apparatur inom bland annat imaging, biostatistik, biobanking, proteomik och genomik och har en sammanhållen organisation för forskning på djur. Forskare kan också få administrativt stöd för att arrangera konferenser, söka anslag med mera. Våra två stora campusområden i Solna och Flemingsberg har under de senaste åren expanderat kraftigt, med nya labbhus och kontor.
Core-faciliteter för forskning
Karolinska Institutet har ett brett utbud av core-faciliteter inom det livsvetenskapliga området, som erbjuder avancerad utrustning, tjänster och kompetens till akademisk forskning i Sverige. Här hittar du tematiska och geografiska översikter med länkar vidare till anläggningarnas egna webbsidor. Observera att merparten av informationen om våra core-faciliteter enbart finns på engelska.
SciLifeLab på KI
SciLifeLab är ett samarbete mellan flera svenska universitet och en nationell forskningsinfrastruktur med uppdrag att tillhandahålla teknologiska lösningar för storskaliga analyser av biologiska processer på molekylär nivå. SciLifeLab:s anläggning i Solna grundades 2010 som en gemensam satsning från KI, KTH och Stockholms universitet och ligger ett stenkast från KI:s campusområde.
Forskningshus
ANA Futura
ANA Futura finns på Campus Flemingsberg och är en translationell integrerad forskningsmiljö utrustad för spetsforskning, där gränser mellan institutioner och kliniker rivs och forskare samverkar. Här finns ett stort utbud av core-faciliteter, avancerade labb och funktionsutrymmen.
Bioclinicum
Bioclinicum vid Karolinska universitetssjukhuset, Solna är ett nav för den kliniska forskningen och är planerad för att öka integrationen mellan forskning, utbildning och vård. Flera av KI:s kliniska institutioner har lokaler i byggnaden som även rymmer ett kliniskt träningscentrum.
Biomedicum
Biomedicum samlar en stor del av den experimentella forskning på Campus Solna under ett tak – i en avancerad forskningsmiljö som främjar tvärvetenskapligt samarbete och banbrytande resultat. Huset ligger ett stenkast från Aula Medica och Karolinska sjukhuset, med gångbro över Solnavägen till Bioclinicum.
Neo
Neo öppnade 2018 och är en byggnad för experimentell biomedicinsk forskning på Campus Flemingsberg. Utöver att vara ett levande och kreativt nav för forskning finns här också toppmoderna föreläsningssalar och mötesrum. Neo och ANA Futura bildar tillsammans Framtidens laboratorium.
Mer resurser
Forskning vid våra institutioner
KI har 21 institutioner fördelade på tre institutions- eller campusgrupper. Institutionerna utgör kärnan i den akademiska miljön vid vårt universitet, med ansvar för vetenskaplig strategi, ekonomi och administration inom sina respektive områden. Här hittar du är en översikt över institutionernas vetenskapliga fokus.
Samarbete med hälso- och sjukvården
Karolinska Institutets forskning och utbildning är nära sammanflätade med verksamheter inom hälso- och sjukvården. Vi samarbetar med olika regionala aktörer, särskilt med Region Stockholm, och en mycket stor del av vår forskning bedrivs i klinisk miljö.
KI Innovations – från idé till företag
KI Innovations är både en del av Karolinska Institutets innovationssystem och en inkubator. I uppdraget ingår att omvandla akademisk forskning till affärsverksamhet inom hälsa, vård och biomedicin. KI Innovations erbjuder bland annat utbildning, nätverkande och expertkompetens inom entreprenörskap.
Komparativ Medicin (KM) – tar hand om djurhus och allt rörande forskning med djur på KI
Komparativ Medicin (KM) heter den organisation inom Karolinska Institutet som ansvarar för drift av djurhus och efterlevnad av lagar och regler som rör forskning med djurförsök, där det även ingår utbildningsverksamhet.
Universitetsbiblioteket
Karolinska Institutets universitetsbibliotek (KIB) erbjuder stöd genom hela forskningsprocessen - från litteratursökning och strategisk publicering till bibliometrisk analys och utlåning. KIB finns på våra campus i Solna och Flemingsberg och har också en välutvecklad digital infrastruktur.
Nyheter i urval
KI satsar vidare på core-faciliteter
Infrastrukturnämnden vid Karolinska Institutet (KI) har beslutat att stödja närmare 30 av KI:s core-faciliteter med upp till 117 miljoner kronor per år för perioden 2025–2028.
KI Biobank firar 20 år: ”En guldgruva för forskare”
KI Biobank i Solna firar i år 20-årsjubileum. Totalt 8,5 miljoner prover från 750 000 personer förvaras idag i frysarna. "Biobanken är central för att kunna möta framtidens forskningsbehov", säger biobankens chef Sanela Kjellqvist.
Två innovationsmiljöer på KI får anslag från Vinnova
Vinnova satsar på precisionsmedicin och delar ut finansiering till sex innovationsmiljöer. Två av dessa finns på Karolinska Institutet och de fokuserar på behandling av cancer. Anslaget syftar till att stödja arbetet med att skapa mer träffsäker diagnostik och behandling av vanliga sjukdomar.
Centrum för infektionsmedicin förvärvar MACSima-teknik
Som första forskningsenhet i Norden har centrum för infektionsmedicin vid Karolinska Institutet förvärvat MACSima™, en teknik som möjliggör avancerad immunofluorescerande avbildning och spatial biologi.
Avtal tecknat med EBRAINS
KI har tecknat samarbetsavtal med den europeiska forskningsinfrastrukturen EBRAINS, som erbjuder digitala verktyg och tjänster för forskning om hjärnan. Syftet är både att ge KI:s forskare tillgång till ny teknik och att bidra till vidareutveckling av EU:s kraftsamling inom neurovetenskap.
Hjärnavbildningslabbet NatMeg blir världsledande med anslag från VR
Det nationella MEG-labbet vid Karolinska Institutet är det enda labbet i Sverige med utrustning för att i realtid mäta hjärncellernas aktivitet över hela hjärnan. Nu uppgraderas den tekniska utrustningen med ett nytt sensorsystem vilket gör att labbet blir internationellt ledande inom sitt fält.
Framtidens skiktröntgen på väg ut i vården
Den beskrivs som ett tekniksprång inom skiktröntgen och förhoppningen är att avbildningstekniken på sikt ska bli standard inom sjukvården. I slutet av oktober invigs en ny typ av datortomografi i MedTechLabs, ett samarbete mellan Karolinska Institutet, KTH och Region Stockholm.
Avbildningsteknik i världsklass erbjuds
I källaren på Wargentinhuset i Solna finns flera kryoelekotronmikroskop av den allra senaste modellen som kan användas både av KI:s egna forskare och externa kunder. Läs en intervju med Martin Hällberg, föreståndare för den nya 3D-EM-anläggningen.