Priset för innovation och nyttiggörande
Priset delas ut till en eller max tre forskare som utmärkt sig genom framstående nyttiggörande av forskningsresultat som lett till en innovation.
Kandidat(er) till priset kan nomineras av alla. Självnomineringar accepteras inte.
2025 års pristagare

Seniorforskaren Björn Reinius och forskningsspecialisten Joyce Noble tilldelas Priset för innovation och nyttiggörande år 2025.
Forskarteamet Björn Reinius och Joyce Noble har utvecklat ett syntetiskt skydd för RNA-molekyler som är stabilt och kan lagras i rumstemperatur. Deras innovation underlättar biomedicinsk forskning och tillgängliggör nya analysmetoder.
En stor utmaning är behovet av att skydda RNA-kedjor från nedbrytning - ett problem som bolaget Sequrna löser på ett nytt sätt. Deras arbete exemplifierar hur forskningsbehov kan leda till banbrytande innovationer och ekonomisk nytta.
Priskommitténs motivering lyder:
- Björn Reinius och Joyce Noble har utvecklat termostabila ribonukleas-hämmare med potential att göra ett stort avtryck inom RNA-forskning. RNA-biologi är ett exploderande forskningsfält med stor potential att bidra till fördjupad förståelse av sjukdomsprocesser och att hitta vägar till nya behandlingar.
En stor utmaning inom RNA-sekvensering är behovet av att skydda RNA-molekyler från nedbrytning – ett problem som årets pristagare har lyckats lösa på ett nyskapande sätt. Existerande produkter är biologiska inhibitorer (proteiner) producerade med rekombinant teknologi. De är dyra, värmekänsliga, kräver frysförvaring och transporteras till användarlaboratorierna på kolsyreis. Instabiliteten och det faktum att produktionsmetoden kan leda till satsvariation försämrar också reproducerbarheten vid biologiska försök.
De nya ribonukleas-hämmare som Reinius och Noble tagit fram är syntetiska, har ingen satsvariation, kan produceras i stora mängder, har hög stabilitet och kan lagras och transporteras i rumstemperatur. Årets prisvinnare exemplifierar väl hur ett behov i den egna forskningen kan leda till en innovation.
Att ta steget att själva kommersialisera sin upptäckt och därigenom tillgängliggöra den för andra forskare och samtidigt skapa ekonomisk nytta i Sverige är inspirerande. Björn Reinius har även tidigare visat sina entreprenöriella förmågor att skapa stor samhällsnytta – under COVID-19-pandemin använde han sina kunskaper för att snabbt etablera nya testmetoder som kom till användning inom vården med miljontals diagnostiska tester.
Priset delas ut till en eller max tre forskare som utmärkt sig genom framstående nyttiggörande av forskningsresultat som lett till en innovation.
Pristagarna kommer uppmärksammas under prisutdelningen i samband med höstens professorsinstallation.
Tidigare pristagare
2024 års pristagare
Professor Jacob Hollenberg, docent Mattias Ringh och adjungerad professor Leif Svensson tilldelades Priset för innovation och nyttiggörande, år 2024.
De har tillsammans med forskargruppen vid Hjärtstoppcentrum och KI Innovations utvecklat appen SMS-livräddare. Appen, som nu drivs av företaget Heartrunner, larmar frivilliga så kallade "livräddare" till platsen där någon har råkat ut för ett hjärtstopp. De frivilliga sätter igång livräddande insatser, som ökar chanserna att rädda livet på den som har drabbats av hjärtstopp.
Priskommitténs motivering lyder: ”Jacob Hollenberg, Mattias Ringh och Leif Svensson har under 20 års tid drivit forskning inom hjärtstoppsområdet. De utvecklade en idé om att larma frivilliga civilpersoner till platsen för ett hjärtstopp med hjälp av en app i sina mobiltelefoner. Syftet med larmsystemet var att öka andelen patienter som får tidiga livräddande insatser i form av hjärt-lungräddning och defibrillering och därmed förbättra överlevnadschanserna avsevärt. Genom nyfikenhet, initiativrikedom, entreprenörskap och uthållighet har de lyckats bevisa nyttan av systemet, och genom det bolag de startade - Heartrunner - lyckats implementera det i stora delar av Sverige och i hela Danmark. Deras innovation påverkar tusentals personer varje år som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus. Mer än 250 000 deltagare har anslutit sig till projektet och de har presenterat forskningsdata i prestigefyllda tidskrifter. Deras data har även lett till internationella rekommendationer om att larma frivilliga livräddare över hela Europa.”
2023 års pristagare
Johan Hartman och Mattias Rantalainen tilldelades Priset för innovation och nyttiggörande, år 2023
De belönades för att de med innovativ forskning och inspirerande arbetsmetoder förbättrar cancerdiagnostiken.
Båda är medgrundare av Stratipath, en privat spin-off som syftar till att förbättra diagnostiken av cancerpatienter som använder AI.
Priskommitténs motivering löd: ”Johan Hartman och Mattias Rantalainen har under lång tid bedrivit innovativ forskning inom tumörpatologi, maskininlärning och statistisk modellering, med gemensamt fokus på att förbättra cancerdiagnostiken. De har lyckats utveckla och kommersialisera en metod för analys med artificiell intelligens av mikroskopibilder, som nu används inom sjukvården för att göra en robust bedömning av risken för återfall i cancer efter operation. Produkten har en stor potential för att även kunna användas i precisionsdiagnostik för andra patientgrupper. Hartman och Rantalainen fortsätter att på ett föredömligt och inspirerande sätt kombinera akademisk forskning och entreprenörskap och uppfyller samtliga kriterier för mottagande av Priset för innovation och nyttiggörande.”
2022 års pristagare var Staffan Holmin på Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Med början år 2022 delar Karolinska Institutet ut ett pris för innovation och nyttiggörande.
Priset tillfaller nu aktiva forskare/forskarstuderande, anställd, adjungerad eller anknuten vid KI. Om en enskild individ inte kan anses ensam stå bakom innovationen kan högst tre personer dela på priset. Kandidat(er) till priset kan nomineras av alla. Självnomineringar accepteras inte.
Priset består av en prissumma och ett diplom.