Hedersdoktorer
Varje år utser Karolinska Institutet hedersdoktorer som gjort storartade insatser för vetenskapen, mänskligheten eller Karolinska Institutet. De första medicine och odontologie hedersdoktorerna utsågs vid Karolinska Institutet 1910 respektive 1949 av den medicinska respektive odontologiska fakulteten. Mellan 1910-2024 har 325 hedersdoktorer utsetts.
Behöriga att nominera är alla anställda vid och adjungerade till Karolinska Institutet.
Vem kan utses till hedersdoktor?
Till hedersdoktor vid Karolinska Institutet kan dels utses akademiker som gjort storartade insatser för vetenskapen eller storartade insatser för Karolinska Institutet, dels personer som inte uppnått doktorsexamen genom formella prestationer men som på andra sätt gynnat forskning och utveckling.
Kandidater kan nomineras för:
- Vetenskapliga insatser, särskilt sådana med koppling till KI
- Stora insatser för KI och dess verksamhet
- Stora insatser i världen/Sverige/samhället inom KIs intressesfär
Det finns dock några begränsande regler när det gäller vem som kan utses till hedersdoktor, t.ex. kan den som redan är medicine doktor efter avlagda prov vid ett svenskt universitet ej utses till medicine hedersdoktor vid ett annat svenskt universitet. Vidare bör den som exempelvis utsetts till medicine hedersdoktor vid ett svenskt universitet ej tilldelas samma värdighet vid ett annat svenskt universitet.
En medicine hedersdoktor har titeln MDhc, medicine doctor honoris causa, och en odontologie hedersdoktor har titeln ODhc, odontologie doctor honoris causa.
Hedersdoktorer 2025 - Margareta Persson och Leif Lundblad
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
I år går titlarna till Margareta Persson och Leif Lundblad för deras samhällsinsatser inom funktionsrätt och medicinsk innovation.
Margareta Persson har ägnat sitt yrkesliv åt att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, både som författare och politiker. Hon varit drivande i frågor om rättigheter, tillgänglighet och jämlikhet. Hon har bland annat varit ordförande för Handikappförbunden (idag Funktionsrätt Sverige), projektledare för funktionshinderhistoria vid Nordiska museet och ordförande för en parlamentarisk utredning om folkhälsa.
Som socialdemokratisk riksdagsledamot (1983–1991) verkade Margareta Persson för förbättrad vård, tillgängliga offentliga miljöer och rättssäkerhet för personer med funktionsnedsättning.
Leif Lundblad, är entreprenör och uppfinnare med över 400 patent inom en rad olika områden. Han är kanske mest känd som hjärnan bakom sedelutmataren till bankomater, som revolutionerade kontanthanteringen globalt.
Han har också grundat ESBRI (Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning), donerat till projektet AI på KI och finansierat professurer inom entreprenörskap och innovation.
Utöver sitt entreprenörskap har Leif Lundblad under lång tid engagerat sig i medicinsk forskning. Genom åren har hans generösa donationer till Karolinska Institutet möjliggjort forskning inom såväl smärttillstånd som Alzheimers sjukdom.
De nya hedersdoktorerna kommer att promoveras vid Karolinska Institutets promotionshögtid i Stockholms stadshus senare i vår.