Utvärdering av låsbara medicinskåp som intervention för självskadebeteende med förgiftningar bland unga

Detta projekt syftar till att utvärdera om ett avgiftsfritt tillhandahållande av låsbara medicinskåp till ungdomar som blivit inlagda på grund av förgiftning är en effektiv intervention för att förhindra ytterligare episoder av självskada.

Självskada med förgiftning bland unga 

En kontinuerlig ökning av sjukhusinläggningar av barn och ungdomar efter självförgiftning med mediciner har observerats i Sverige sedan 2016. Denna trend har observerats bland flickor i åldrarna 10-18 år. Interventioner som kan förhindra upprepade självskadebeteenden behövs eftersom studier visar att unga människor som engagerat sig i självförgiftning har en hög risk att upprepa självskadebeteenden och bli återinlagda på sjukhus. 

Begränsning av medel för att förhindra självskadebeteende 

Begränsning av suicidmedel är en strategi för att förhindra självskade- och självmordsbeteenden genom att minska tillgången till metoder som används för självskada eller självmord. Det är ofta en mycket effektiv metod för att förhindra mer impulsiva självdestruktiva handlingar. 

I samband med förgiftningar har säker medicinförvaring föreslagits som en effektiv intervention. Det är standardprocedur på psykiatriska avdelningar i Sverige att vårdpersonal råder familjer till barn som har blivit inlagda på sjukhus på grund av förgiftning att köpa ett låsbart medicinskåp för säker medicinförvaring hemma. Studier visar dock att endast en låg procentandel av familjer faktiskt går vidare och köper ett medicinskåp eller har en säker plats för medicinförvaring hemma. Att tillhandahålla medicinskåp utan kostnad till familjer med ungdomar som blivit inlagda på grund av självförgiftning kan utgöra en lågkostnads- och lågriskintervention för att förhindra upprepade självskadeepisoder med förgiftning hos unga. 

Kontakt

GH
Content reviewer:
28-08-2024