Främjande av hälsosamma livsstilar för att förbättra psykisk hälsa

Att förebygga psykiska sjukdomar och besvär är avgörande för att främja psykiskt välbefinnande och minska risken för återfall. Detta kräver systematisk implementering på både lokal och nationell nivå. Evidensbaserade förebyggande strategier, när de införs tidigt i livet, kan avsevärt förbättra hälsoutfall kopplade till psykisk hälsa. Genom samordnade insatser kan vi främja mer motståndskraftiga samhällen och minska den totala bördan av psykiska sjukdomar och besvär.

Det finns bevis för att hälsosamma livsstilar förbättrar den allmän hälsa, men det finns även växande bevis för deras positiva inverkan på den psykiska hälsan – hos olika populationer. Aktiviteter som fysisk träning, en balanserad kost och konsekvent sömnhygien har alla positiva effekter på psykiskt välbefinnande. Att delta i regelbunden fysisk aktivitet har konsekvent kopplats till förbättrat humör, minskad ångest och kognitiva fördelar. Att integrera hälsosamma livsstilar i praktiken kan komplettera och förstärka effekterna av befintlig farmakoterapi och psykoterapi. 

Detta initiativ, som är ett samarbete mellan Karolinska Institutet (KI) och World Psychiatric Association (WPA), föreslår ett tillvägagångssätt för att förstå och utnyttja fysisk aktivitets roll i att förbättra social interaktion och förbättra den psykiska hälsan hos olika populationer: personal inom psykiatrin, patienter inom psykiatrin och allmänheten. 

Allmänheten har alltmer erkänt betydelsen av ett hälsosamt liv. Ett växande antal individer deltar i regelbunden fysisk aktivitet och strävar medvetet efter att göra hälsosammare livsstilsval. Medan den bredare allmänheten erkänner fördelarna med en hälsosam livsstil, är dess fulla potential inom psykiatrin fortfarande outnyttjad. Denna koppling beror ofta på patienters brist på kunskap om att anta och upprätthålla hälsosamma vanor. Många har inte konkreta exempel eller förebilder i hem eller skola som illustrerar effektivt införande av fysisk aktivitet i dagliga rutiner. Därför är detta initiativ inriktat på att öka betoningen på fysisk aktivitet bland personal och patienter inom psykiatrin samt allmänheten. 

För yrkesverksamma inom psykiatrin är regelbunden fysisk aktivitet viktig, inte bara för att upprätthålla fysisk hälsa utan också för att hantera stress och främja en balanserad arbetsmiljö. Vi planerar att utveckla specifika program som uppmuntrar personal att delta i regelbundna träningsrutiner. Dessa program syftar till att minska stress, förbättra humöret och öka den allmänna arbetstillfredsställelsen, vilket främjar psykiskt välbefinnande och professionell effektivitet.

I klinisk kontext ses fysisk aktivitet som en bro mellan patienter inom psykiatrin och den medicinska personalen, vilket främjar ömsesidig förståelse och stöd. Gruppövningar kommer att utformas för att inte bara förbättra fysisk och psykisk hälsa utan också för att stärka känslor av jämlikhet, sammanhållning och tillhörighet bland patienter. Detta kan spela en avgörande roll i att minska stigmat som är förknippat med psykiska hälsotillstånd och främja mer effektiva vägar till återhämtning. 

För den breda allmänheten är främjandet av fysisk aktivitet en prioriterad folkhälsoinsats som kan bidra till förbättrad psykisk hälsa. Genom att sprida effektiva, roliga och tillgängliga träningsprogram brett, strävar vi efter att främja ett hälsosammare och mer motståndskraftigt samhälle. Initiativet kommer att inkludera skapandet av resurser och stödsystem som uppmuntrar människor i alla åldrar och med olika förmågor att integrera mer fysisk aktivitet i sina dagliga liv.

Tre videor, baserade på Braining-projektet, har producerats för att vägleda både personal och patienter inom psykiatrin om betydelsen av daglig fysisk aktivitet och goda näringsvanor. Dessa videor, som är framtagna vid KI, ger riktlinjer och rekommendationer för att integrera övningar av varierande intensitet i dagliga rutiner under 3–5 minuter. Att engagera både personal och patienter inom psykiatrin i gemensamma fysiska aktiviteter kan stärka relationer, främja delade upplevelser, förbättra kommunikationen, öka empatin, minska hierarkier och övergripande förbättra fysisk och psykisk hälsa. 

De producerade videorna har lagts upp på WPA:s webbplats som en del av ett bibliotek med hälsosamma livsstilar, vilket gör dem tillgängliga för kollegor världen över. Dessa resurser kan laddas ner för inspiration och tillämpning i daglig psykiatrisk praxis. Medlemmar i WPA från alla kontinenter uppmuntras också att dela korta videor som lyfter fram deras initiativ för att främja hälsosamma livsstilar hos patienter. Detta initiativ syftar till att förbättra samarbeten, kulturell medvetenhet och inkludering av alla WPA:s medlemsföreningar och KI. 

Genom riktad forskning och programutveckling kommer detta projekt att utforska och implementera de mest effektiva sätten att använda fysisk aktivitet som en katalysator för social interaktion och förbättrad psykisk hälsa hos dessa olika grupper. Det slutliga målet är att etablera en omfattande förståelse för hur motion kan vara en grundläggande komponent i hälsosamma sociala relationer och övergripande välbefinnande. Den fullständiga forsknings- och handlingsplanen finns på WPA – Action Plan 2023–2026.

Contact

NG
Content reviewer:
28-06-2024