Barnendokrinologi
Forskningen inom barnendokrinologi har sitt ursprung i kliniska frågeställningar och bedrivs dels i form av kliniska forskningsprojekt vid den barnendokrinologiska patientmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus (ALB) och dels som translatorisk experimentell forskning vid laboratoriet i det nya forskningshuset Bioclinicum.
Flera aktiva forskargrupper fokuserar på olika områden inom barnendokrinologin; reproduktionsbiologi, tillväxtfysiologi och -genetik, diabetes mellitus, metabolism och utveckling av hormonläkemedel för behandling av barn.
En övergripande målsättning för forskningen är att hjälpa barn med hormondefekter och rubbad ämnesomsättning till en högre livskvalitet genom att förbättra tillväxt och kroppssammansättning.
Inom området bedrivs också offensiv utbildningsaktivitet med flera årligen återkommande internationella och nationella kurser inom forskar- och efterutbildning av läkare, sjuksköterskor, doktorander och andra personalkategorier.
Forskningsområden
Experimentell tillväxtforskning - Lars Sävendahls forskargrupp
Forskargruppen har som övergripande målsättning att ta fram effektivare och säkrare behandlingsmetoder att erbjudas barn och ungdomar med sjukligt avvikande längdtillväxt.
Tillväxt och broskbiologi - Ola Nilssons forskargrupp
Vårt långsiktiga mål är att förstå de cellulära och molekylära mekanismer som styr utveckling och tillväxt av skelettet. Denna kunskap ska sedan användas för att förbättra medicinsk behandling av tillväxtrubbningar, benskörhet, artros, samt för att utveckla metoder för konstruktion av artificiellt tillväxt- och ledbrosk.
Kongenital adrenal hyperplasi - Svetlana Lajics forskargrupp
Vi studerar långtidseffekter av den prenatala behandlingen av CAH för att förbättra det kliniska handläggandet av sjukdomen och för att utvärdera behandlingens risk jämte nytta.
Pediatrisk endokrinologi och medfödda metabola sjukdomar - Anna Nordenströms forskargrupp
Mer information tillkommer