HOPE - ny enhet ger hopp för barn med cancer

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn och ungdomar i Sverige och 80 % av dessa överlever. Antalet överlevande har inte ökat de senaste 15 åren. Det kan ingen acceptera 2016.

Samarbete mellan stiftelsen Entrepreneurs for Good, Barncancerfonden, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset har lett till att avdelningen HOPE (Hematologisk Onkologisk Prövningsenhet) nu invigts på Astrid Lindgrens barnsjukhus. "Hope är en viktig satsningen för att bota barn med cancer" säger Henrik Grönberg, prorektor och professor inom cancerepidemiologi vid Karolinska Institutet. 

Initiativet till HOPE kommer från Johanna och Fredrik Malm, som startat stiftelsen Entrepreneurs for Good. Deras son Nelson var ett av de barn som drabbades av cancer när han var tre år gammal. Vid Astrid Lindgrens barnsjukhus gjorde man allt man kunde för att rädda honom, men till slut förlorade Nelson kampen mot sin cancer. 

Stödet till HOPE pågår i en uppstarts- och implementeringsfas på 5 år, därefter är målet att HOPE ska vara självfinansierat. Fram tills dess behövs 25 miljoner kronor. Initiativtagarna har donerat 4,5 miljoner kronor.  

Den 26 september bjöds några av Sveriges entreprenörer och filantroper in till HOPE – ett samtal om barncancer, filantropi och hopp i Aula Medica på Karolinska Institutet. Det blev startskottet för insamlingskampanjen med målet att säkra HOPE:s finansiering för de kommande 5 åren. Gåvorna har redan börjat komma in och hittils har  3 miljoner inkommit. Nu behövs 17, 5 miljoner kronor till för att nå målet på 25 miljoner kronor.  

Vill du vara med och stödja HOPE?  Du kan ge din gåva direkt via webben. Det finns även andra sätt att ge en gåva till KIs forskning.

Har du frågor kring projektet, kontakta Esther Edlundh-Rose

Projektledare

Esther Edlundh-Rose

Telefon: 08-524 824 38
Enhet: Development Office
Institution: Universitetsförvaltningen (UF), UF
E-post: esther.edlundh-rose@ki.se

Länkar