NPC News

News and media about the National Pandemic Centre

Picture from Sveriges Radio Studio
Malin Nygren Bonnier, Christer Lidman, Jessica Alm och David Krabbe. Foto: Privat

Sveriges Radio: "Postcovid – var står vi nu?", November 29 2022.

I dag möts man sällan av rubriker om överbelamrade IVA-avdelningar, presskonferenser om restriktioner eller prognoser för när pandemin kommer vara över. Annat var det för bara ett år sedan, nu är det som om pandemin är bortblåst för de allra flesta av oss. Men så finns det de som blev kvar, de som drabbades av postcovid och fortfarande lider i sviterna av covid-19-viruset. Hur är läget för patienterna, forskningen och viruset nu?

Gäster i programmet: Malin Nygren Bonnier, fysioterapeut och docent vid Karolinska Institutet, Christer Lidman, överläkare och specialist på infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhusets postcovid-mottagning i Huddinge, Jessica Alm, enhetschef på NPC-center vid Karolinska Institutet och David Krabbe, psykolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.  

Programledare: Ninos Chamoun

Photo: Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Aftonbladet: "Snabbtester dåliga på att hitta omikron: Mörkrädd", January 26 2022.

Smittspridningen är på rekordnivåer under omikronvågen och det är rusning efter apotekens hemtester.Samtidigt tyder ett test gjort av SVT och Nationellt pandemicentrum på att de inte är särskilt bra på att upptäcka omikronvarianten.

- Jag är skeptisk till att folk förlitar sig på dem", säger Jessica Alm, labbchef på Nationellt pandemicenter vid KI.

Photo: SVT Rapport

SVT Rapport: "January 24 2022", January 24 2022. 

Scientists at the National Pandemic Centre test and discuss home antigen tests. Interview with Jessica Alm.

Watch from 15:26. 

SVT testar: Självtester misslyckas upptäcka omikron. Foto: SVT

SVT: "Så höga virusnivåer krävs för att självtesterna ska fungera", January 24 2022. 

Försäljningen av antigentester når rekordnivåer – men hur tillförlitliga är de? SVT Nyheter testade samtliga märken som finns tillgängliga i handeln med hjälp av labbpersonalen på Nationellt pandemicentrum.

 

Jessica Alm on TV4 Nyhetsmorgon

TV4 Nyhetsmorgon: "Omikron tar över rekordsnabbt – så skiljer det sig mellan regionerna", January 11 2022. 

Smittspridningen liknar nästan en präriebrand just nu och nu ska vi få helt färska data som ger oss en bättre bild av läget. Jessica Alm, på Nationellt pandemicenter som har koll på alla virusvarianter.

TV4: "Så säkra är snabbtesterna till julfirandet 'Ingen garanti'”, December 22 2021. 

Med bara två dagar kvar till julafton funderar nog många på hur julmyset kan ske smittsäkert. Snabbtester är en möjlig lösning men Jessica Alm, enhetschef på Nationellt pandemicenter, menar att de inte är helt tillförlitliga. Hör henne förklara mer i klippet ovan.

TV4: "Snabbtest kan missa infektion 'sex av tio fångas upp'", December 9 2021.

Interview with Lars Engstrand (in Swedish). 

Den nya coronavarianten omikron skapar oro i världen. Lars Engstrand är professor i smittskydd och överläkare och förklarar varför omikron skulle kunna vara varianten vi har väntat på, även om det är för tidigt att säga vad den kommer att innebära. Till dess är det viktigt att vaccinera sig och följa restriktionerna. Samtidigt menar han att det finns ett problem med snabbtesten som kan visa fel svar om du inte har så mycket infektion i kroppen.

TV4 Nyheterna: "FHM om första omikron-fallet i Sverige: ”Det var rätt väntat”, November 29 2021.

Interview with Lars Engstrand (in Swedish). 

I dag bekräftade Folkhälsomyndigheten det första fallet med omikronvarianten av covid-19 i Sverige. Samtidigt utesluter inte FHM att det kan dyka upp fler fall. Det är ett antal fall som är under utredning, säger Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef.

Jessica Alm and Lars Engstrand
Photo: Magnus Hjallmarson Neideman

Svenska Dagbladet: "Från Solna leds jakten på de nya varianterna av coronaviruset", June 11 2021

This article (in Swedish) discusses the new and dangerous variants of the Covid-19 virus. The National Pandemic Centre (NPC) analyzes the genome from positive covid samples in Sweden.  

”Genom övervakning har vi större chans att undvika att farligare varianter tar över”

Professor Lars Engstrand

Folkhälsomyndigheten - "Antigentester för personal ett komplement till andra skyddsåtgärder", April 6 2021

Article (in Swedish) from Folkhälsomyndigheten about a study for antigen tests that was conducted by the National Pandemic Center (NPC).