Renoverad mötesplats för studenter på campus

This page in English

Stugorna på Berzelius väg 3I projektet Framtidens lärandemiljöer satsar KI på att rusta upp ytor på campus där studenter umgås och studerar. Den första lärandemiljön som har renoverats och getts en ombonad känsla är interiören på Berzelius väg 3 på Campus Solna.

En social arena tillägnad studenter

Renoveringen av ytan mellan föreläsningssalarna på Berzelius väg 3, populärt kallat BZ, påbörjades i slutet av december 2011 och invigdes officiellt den 24 februari 2012 för studenter och personal.

Den tidigare mörka och föga inbjudande inomhusmiljön i BZ har fått sig en ordentlig ansiktslyftning med vitmålade väggar och tak, ny belysning, gröna växtväggar, informationsskärmar och flexibla möbler klädda i färgsprakande tyger. Studenterna har nu fått en dedikerad mötesplats för socialt umgänge, grupparbeten och självstudier.

Arkitektbyrån Tengbom fick uppdraget att implementera sitt designkoncept, som är baserad på en gestaltningsmanual gjord av White. Konceptet kallas "Home away from Home" och är utformat för att skapa en mer levande och hemtrevlig miljö för studenter.

- Vår idé är att skapa ett andra hem för studenterna och en självklar mötesplats där man kan utbyta tankar och idéer och lära av varandra. Vi vill att studenterna ska känna sig som hemma här, berättar Eva Falk, arkitekt på Tengbom.

Hemma bra, på campus bättre

Salongen i BZAxel Dahlstedt, student på Tandläkarprogrammet på Karolinska Institutet, har varit involverad i processen att ta fram inredningskonceptet för Framtidens lärandemiljöer.

- Det är viktigt med en trivsam miljö - när man inte är på föreläsning är det i dessa utrymmen man sitter. Tanken är att studentytorna på campus ska vara hemliknande, vi spenderar så mycket tid här att det faktiskt är som vårt andra hem, säger Axel

Funktionellt och flexibelt

Den nya inredningen i BZ består av olika element som speglar hemmets olika rum. Till exempel symboliserar växtväggen trädgården och möbleringen i korridoren ger känslan av ett vardagsrum, en salong och en lobby. Möblerna är praktiska och anpassningsbara - man ska kunna skapa små, ostörda miljöer på stora ytor genom att flytta runt olika moduler. En soffa kan till exempel byggas om till en sittgrupp eller ett bord, beroende på behov. Samtidigt integreras alla ytor eftersom studenterna är här av samma anledning; att umgås, studera och lära av varandra.

- Det är jättekul att det satsas så mycket på studiemiljöerna. Det är inte bara studenterna som har nytta av det utan hela Karolinska Institutet. Det är en viktig insats för universitets varumärke, inte minst för att locka hit internationella studenter, säger Axel.

Campus Huddinge näst på tur

Ombyggnationen av BZ är ett pilotprojekt inom Karolinska Institutets och Stockholms läns landstings gemensamma storsatsning på lärandemiljöer. Liknande projekt ska genomföras på Campus Huddinge, Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Bilder

Se foton från nyrenoverade lärandemiljöer på campus.

Länkar

Campus