Projekt: Återkommande och långvarig ländryggsmärta

This page in English

Forskningsområde är inriktat mot förloppet av ländryggsmärta (low back pain, LBP), dvs. utvecklingen av smärta över tid.

För att mäta ett stort antal patienter vid upprepade tillfällen har vi använt en ny datainsamlingsmetod: text meddelanden (SMS) och mobiltelefoner. Veckovisa mätningar ger en detaljerad bild av förloppet och därför en unik möjlighet till att studera utvecklingen både på individ- och gruppnivå. Det kliniska förloppet har sedan använts för att leta efter subgrupper bland dessa patienter.

Ett postdocprojekt handlar om preventiva insatser för återkommande och långvarig LBP. Två modeller för omhändertagande har identifierats från kliniska studier och ska undersökas i en randomiserad studie för att mäta effekt och kostnadseffektivitet.

Resultat

SMSmetoden har utvärderats rörande följsamhet och användarvänlighet. Subgrupper med olika smärtförlopp över tid kunde identifieras bland patienter med ländryggsmärta.

Forskningsintressen

• Ländryggsmärta (förlopp, subgrupper, mätningar)
  • Prevention av återkommande och långvarig ländryggsmärta (interventionsforskning)

Samarbete

Forskningen sker I samarbete med forskare vid Syddansk Universitet i Danmark. Professorerna Charlotte Leboeuf-Yde och Niels Wedderkopp, samt senior forskare Alice Kongsted är involverade i projekten.

• European Chiropractors' Union
  • Legitimerade Kitropraktorers Riksorganisation
  • The Danish Chiropractic Association

Iben Axén

Enhet: Interventions- och implementeringsforskning
E-post: iben.axen@ki.se

Postdoc

Andreas Eklund

Enhet: Interventions- och implementeringsforskning
E-post: andreas.eklund@ki.se

Publikationer

Analyzing repeated data collected by mobile phones and frequent text messages. An example of low back pain measured weekly for 18 weeks.
Axén I, Bodin L, Kongsted A, Wedderkopp N, Jensen I, Bergström G
BMC Med Res Methodol 2012 Jul;12():105

The use of weekly text messaging over 6 months was a feasible method for monitoring the clinical course of low back pain in patients seeking chiropractic care.
Axén I, Bodin L, Bergström G, Halasz L, Lange F, Lövgren P, et al
J Clin Epidemiol 2012 Apr;65(4):454-61

Clustering patients on the basis of their individual course of low back pain over a six month period.
Axén I, Bodin L, Bergström G, Halasz L, Lange F, Lövgren P, et al
BMC Musculoskelet Disord 2011 May;12():99

The Nordic Maintenance Care Program: when do chiropractors recommend secondary and tertiary preventive care for low back pain?
Axén I, Jensen I, Eklund A, Halasz L, Jørgensen K, Lange F, et al
Chiropr Osteopat 2009 Jan;17():1