Välkomstdag för nya studenter

Den 19 januari startade vårterminen med en välkomstdag för nya KI-studenter. Aula Medica fylldes med cirka 450 blivande arbetsterapeuter, fysioterapeuter, läkare och sjuksköterskor som fick lyssna på inspirerande föreläsningar som en förberedelse inför det nya livet som student.

Först ut var rektor Anders Hamsten som hälsade alla välkomna till Karolinska Institutet:
- Jag hoppas att utbildningen ska motsvara era högt ställda förväntningar. Kom ihåg att ni är viktiga och betydelsefulla för den fortsatta utvecklingen av vår verksamhet.

Dekanus för utbildning Annika Östman Wernersson gratulerade studenterna för att ha kommit in på sina program men även till valet av yrke:
- Inte bara har ni en bra arbetsmarknad framför er, ni får jobba med människor vilket är helt fantastiskt och meningsfullt.

Därefter var det dags för KI-forskaren Ola Hermanson som berättade om ”Hjärnans vindlingar och vrår” och om sin väg från student till forskare. Olas bästa råd till studenterna var att alltid värna om att hålla igång sin nyfikenhet och sitt engagemang.

Marcus Lilliebjörn talade om vård ur ett patientperspektiv och menade att man som vårdgivare kommer långt med ”vanlig” medmänsklighet och att verkligen försöka vara inkännande när man möter patienter – att tänka på att vi alla är olika individer.

Efter lunchmacka och mingel inledde forskaren Sara Bengtsson med en föreläsning om att hitta sin ”inre morot”, sin motivation. Att försöka hamna i ett tillstånd av ”flow” var Saras råd för att ta sig an en uppgift på bästa sätt.

Studentpanelen var därefter redo för att svara på frågor från publiken. En fundering som dök upp var hur man som ny student skulle hinna med ett snabbt tempo på föreläsningarna.
- Jobba ihop i en studiegrupp, diskutera efter föreläsningarna. Alltid är det någon som har antecknat och förstått vad som sades. Man lär sig av och genom varandra, var rådet från panelen.

Många intressanta tips bjöd föreläsaren i studieteknik Björn Liljeqvist på. Han menade att det är fullt mänskligt att vilja prokrastinera, det vill säga skjuta upp saker man måste göra – i det här fallet att plugga. Det är då viktigt att hitta bra rutiner för studielivet och att inse att själva lärandet kan ingen göra åt dig, det måste du ordna på egen hand.  

Efter välkomstdagens slut tog studentkåren Medicinska Föreningen (MF) över med mottagning i kårhuset. •

Grattis! Första dagen som student på KI - hur känns det?

 

Jättebra! Spännande och ganska nervöst. Men jag ser verkligen fram emot att få börja min utbildning och lära mig mer om kroppens funktion.

Zacharias, Fysioterapeutprogrammet

 

Det är väldigt mycket ny information att ta in. Det har varit rätt nervöst att börja plugga igen men många verkar trevliga så nu känns det lugnare.

Vanessa, Arbetsterapeutprogrammet

 

Det var sjukt pirrigt innan men samtidigt kunde jag knappt vänta på att få registrera mig som ny student och köra igång mina studier här på KI!

Steve, Sjuksköterskeprogrammet

 

Nu är det mycket mindre läskigt. Det var pirrigt innan jag kom hit men nu känns det jättebra. Alla är så snälla!

 

Margot, Läkarprogrammet

Student