Ur tandläkarens dagbok

Anastasios Grigoriadis arbetar som tandläkare. Följ honom en dag på jobbet.

07.40 Dagen börjar med en rutinundersökning. Patienten nämner att en liten flisa gått av på en framtand. Jag gör en liten plastfyllning så att han inte behöver komma tillbaka.

08.50 Nästa patient ska få sin första krona. Hon kom akut för två veckor sedan efter att ha tuggat sönder en tand i överkäken. Vi tog ett avtryck som skickades till tandteknikern. Nu har vi fått tillbaka kronan och den passar utmärkt.

11.15 En patient med tandvärk kommer in. Tandvärken beror på att nerven i tanden blivit inflammerad och trycket i den ökat. Jag bedövar, borrar upp tanden och lägger igen med en temporär fyllning. Ny tid bokas för rotfyllning.

14.15 Efter en omfattande rotbehandling av en äldre patient dyker det upp en akutpatient. Det är treårig pojke som ramlat och slagit sig. Han är lite ledsen i början när vi ska titta i munnen. Vi pratar lite och han får titta på borren, sedan låter han oss titta i munnen. Det är främst läppen som är skadad. Efter en röntgenbild, lite instruktioner om skonsam kost och en anmälan till försäkringsbolaget så är vi klara.

16.45 Jag avslutar dagen med att ringa en patient jag hade förra veckan. Jag vill kolla hur det gick med ömheten hon hade från en kindtand. Sedan skriver jag klart dagens anteckningar i journalsystemet.

AlumnTandläkarprogrammet