Ur tandhygienistens dagbok

Sara Elvin arbetar som tandhygienist. Följ henne en dag på jobbet.

07.45 Dagens första patient är en ung kvinna. När hon kom till oss för ett år sedan hade hon inte besökt tandvården på flera år. Vid den undersökningen hade hon rikligt med tandsten, inflammerat tandkött, karies och en del frakturerade tänder. Idag när hon kommer ser tandköttet friskt ut och det finns endast lite tandsten. Det är roligt när behandlingen går bra!

08.45 Nästa patient är en femåring. Hon är glad och tycker det är spännande att sitta i behandlingsstolen. Jag räknar tänderna och undersöker om de är rena och kariesfria. Jag samtalar om borstning och kostvanor med pappan, och sedan får flickan välja sitt efterlängtade klistermärke.

14.00 På eftermiddagen tar jag emot en äldre kvinna. Patienten är väldigt muntorr på grund av medicinering och har en hel del tandsten.

16.50 En tioårig kille kommer in och är orolig eftersom han tror att en tand växer fel. Jag konstaterar att en permanent tand på patientens vänstra sida i överkäken har börjat växa fram, trots att mjölktanden fortfarande sitter kvar. Mjölktanden är väldigt lös så han får åka hem och vicka på tanden.

17.30 Innan sista patienten går jag igenom mejl och kollar om jag måste ringa några samtal. Jag avslutar med att förbereda undersökningsrummet för morgondagen.

AlumnTandhygienistprogrammet