Ur röntgensjuksköterskans dagbok

Patrik Bejner arbetar som röntgensjuksköterska. Följ honom en dag på jobbet.

07.15 Jag börjar med att byta om och går sedan till mitt "röntgenlabb". Rummen, eller labben som de kallas, är ofta indelade efter organtyp som skelettlabb, lunglabb, datortomografi och MR (magnetisk resonanstomografi). Vi byter placering enligt ett rotationsschema och får på så vis variera våra arbetsuppgifter.

09.30 Det är lugnt på labbet, så jag tar en fika. När jag kommer tillbaka hjälper jag en kollega med en höftundersökning.

12.17 Det hörs ett strokelarm och personalen som är placerade vid datortomografen gör rummet klart för personalen från akuten. De kommer springandes med en patient på en bårvagn. Patienten röntgas snabbt för att utreda om stroken beror på en propp eller blödning i hjärnan. Manöverrummet där röntgensjuksköterskan sitter fylls av personal från stroketeamet och det blir trångt framför datorskärmarna. Röntgensjuksköterskan vid datortomografen ställer in vilka bilder som ska tas och stroketeamet väntar otåligt. Efter en stund kan de konstatera att stroken berodde på en propp i hjärnan och läkarna kan sätta in rätt behandling direkt.

16.30 Vi försöker underlätta för kvällspersonalen genom att jobba på med de sista undersökningarna och lämnar sedan över till dem.

AlumnRöntgensjuksköterskeprogrammet