Ur läkarens dagbok

Stina Zelano är AT-läkare. Här får du följa henne en dag på jobbet.

08.00 Det är samling med personalen som ska jobba på medicinakuten under dagen. Målet är att vi ska jobba som ett team och då är det bra att veta vem som är med i teamet.

10.00 Nu börjar patienterna att strömma in. Min första patient är en ung kille som är törstig hela tiden. Han har tappat i vikt och kissar ofta. Efter provtagning och undersökning visar det sig att han har fått diabetes. Han ska läggas in och min uppgift är att ordna en sängplats, skriva journal, ordinera läkemedel och prata med avdelningen. Före lunch hinner jag också träffa en man med oklar infektion som behöver antibiotika och sedan en tjej som är orolig och hyperventilerar, men som efter samtal lugnar ned sig.

13.00 En man i fyrtioårsåldern kommer in och har precis haft ett krampanfall. Han får komma till avdelning för att få hjärtövervakning i ett dygn. Jag följer med till avdelningen för att rapportera till ansvarig sköterska och läkare.

15.30 Mitt arbetspass är snart slut, men först träffar jag en kvinna som fått en allergisk reaktion av mat. Nu mår hon bra och kan gå hem, men husläkaren får göra en uppföljning. Innan jag går hem läser jag igenom de anteckningar som jag skrivit under dagen och kontrollerar svar från de akuta undersökningar som är genomförda.

AlumnLäkarprogrammet