Ur audionomens dagbok

Kristin Andersson arbetar som audionom. Här får du följa henne under en dag på jobbet.

08.15 En äldre herre ska få en hörapparat. Det är svårt för mannen att medverka till hörselmätningen eftersom han har minnessvårigheter. Jag studerar mannens reaktioner noga och får på så vis en bild av hur mannens hörsel är.

09.45 Nästa patient är en kvinna i medelåldern, med en ganska lätt hörselnedsättning, som jobbar som sjuksköterska. Hon har fått låna hem en hörapparat som vi idag ska justera inställningen på. Jag kopplar in hörapparaten till datorn och justerar den i programvaran tills hon är nöjd med ljudets styrka.

11.15 Jag träffar en ung man som har en lätt hörselnedsättning och som besväras mycket av tinnitus. Under besöket samtalar vi om hur det påverkar hans liv. Jag bestämmer i samråd med patienten att vi ska prova ut en hörapparat för att se om det förbättrar läget. Jag skickar också en remiss till en psykolog här på kliniken för vidare samtal om hur mannen lättare ska hantera sin tinnitus.

13.00 Efter lunch är det dags för veckans rond. En rad olika fall tas upp och diskuteras av läkare, psykologer, pedagoger, kuratorer och audionomer som jobbar på kliniken.

14.30 En audionom som jobbar som produktspecialist på ett hörapparatföretag kommer och informerar om deras nya hörapparater. Sedan är det arbetsplatsmöte.

AlumnAudionomprogrammet