Två studenter som just börjat på KI

Joana och Josefina visste redan som barn att de ville arbeta med tandvård. I dag stortrivs de som nya studenter på institutionen för odontologi. Joana Sdik har just påbörjat sina studier till tandläkare på Karolinska Institutet och Josefina Håkansson ska bli tandhygienist.

- Jag har velat bli tandläkare sedan jag var sex år, då min syssling började plugga till det. Sedan gjorde jag PRAO hos min egen tandläkare i åttan och då förstärktes den tanken, berättar Joana.

Även Josefina bestämde sig på högstadiet när hon gjorde praktik hos sin mammas bästa vän, som var tandläkare.

- Men jag valde tandhygienistprogrammet istället, det känns som ett meningsfullt och viktigt jobb, säger hon. Joana hade sökt till tandläkarprogrammet en gång tidigare, men inte kommit in. Nu blev hon antagen genom alternativt urval.

- Jag var på träningsläger med min konståkningsgrupp när jag såg på antagning.se att jag hade kommit in. Jag blev överlycklig och ringde direkt till mamma, pappa och bästa kompisen, säger Joana.

Josefina fick också beskedet via antagning.se och blev "chockad och jätteglad".

- Jag trodde nämligen inte att jag skulle bli antagen, säger hon.

Josefina missade programmens gemensamma "kollo" på Barnens Ö eftersom hon var tvungen att ordna med sitt boende. Men Joana har många goda minnen från dagarna på ön.

- Det var ett perfekt sätt att lära känna folk. Vi bodde i stugor och det var middag med spex, det var helt enkelt en jättebra start på studierna här. Uppropet tyckte Josefina var "pirrigt men kul" och Joana hade "fjärilar i magen".

- Men nu känns allting bara positivt och bra. Många har kämpat hårt för att komma in, så alla är glada att vara här, säger hon.

Josefina ställde sig i flera olika bostadsköer i samband med att hon sökte till KI. Det resulterade i att hon faktiskt fick ett studentrum via en stiftelse. Hon delar visserligen rum med två andra tjejer från Mexico och USA, men det fungerar utmärkt.

- Jag pratar både spanska och engelska, så det går jättefint.

Och en annan sak som är bra med boendet är att det ingår lagad mat och tvätt. Det kostar 4500 kronor i månaden men det är det värt, säger hon.

Joana har valt att bo hemma hos sina föräldrar i Solna tills vidare.

Terminen för Josefina och Joana har startat med ett gemensamt block om människan och samhället, patientkontakter och kommunikation, etik och moral. De är överens om att det har varit mycket intressant.

- Ja, det var väldigt bra att få reflektera över saker och ting och ta reda på var man själv står i olika frågor. Och det gav mycket att få lyssna på erfarna personer som varit med om en del, tycker Joana.

Efter det inledande gemensamma blocket har de nu börjat fördjupa sig mer i sina respektive ämnen. Josefina har börjat studera tandanatomi och har snart sin första tenta.

- Visst känns det nervöst, men om man pluggar lite varje dag så går det bra, säger hon.

Joana har haft ett block med praktiska moment som följs av kemi.

- De äldre studenterna säger att när kemin börjar - då blir det allvar. Men jag tror nog att det ska gå bra det med.

 

Joana Sdik, 21 år, studerar på tandläkarprogrammet

Bor: Hemma hos föräldrarna i Solna.

Fritid: Leder skridskoskola för barn. Tränar och tävlar själv i konståkning.

Planer för studieåret: Det skulle vara roligt att ingå i Odontologiska Föreningens idrottsutskott.

Planer för framtiden: Jag skulle gärna vilja åka som utbytesstudent, kanske till Schweiz. Som färdig tandläkare vill jag arbeta i Sverige men skulle gärna vilja prova på att jobba utomlands. Funderar också på att specialisera mig, kanske inom käkkirurgi.

 

Josefina Håkansson, 20 år, studerar på tandhygienistprogrammet

Bor: Delar rum med två andra studenter. Ursprungligen från Visby.

Fritid: Umgås med kompisar. Ska börja i en kör.

Planer för studieåret: Jag har gått med i studentkåren och hoppas få en massa bra rabatter att utnyttja. Sedan har jag börjat upptäcka Stockholm tillsammans med mina vänner.

Planer för framtiden: Kanske jobba eller studera utomlands. Jag har släktingar i Italien och kan tänka mig att bo där ett tag.

StudentTandhygienistprogrammetTandläkarprogrammet