Sofia-Lorena är ST-läkare på Psykiatri Nordväst

Sofia-Lorena Pino Castillo tog examen från läkarprogrammet år 2013. Idag arbetar hon som ST-läkare på Psykiatri Nordväst.

Sofia Lorena är alumn från KI.– Min arbetsdag börjar med rond. Då pratar jag med patienterna om varför patienten kommit in till till oss samt att vi pratar om hur behandlingen ska fortsätta. Under dagen träffar jag vissa av patienterna på avdelningen. Samtalen syftar till att få fram mer information om vad som kan ha orsakat patientens tillstånd och få ledtrådar till hur man bäst kan hjälpa patienten att må bättre.

– Det bästa mötet är när jag känner att jag får kontakt med min patient. Det behöver inte alltid vara i situationer där jag kan göra något, där jag kan bota. Det behöver inte vara i situationer där jag kan ge ett enkelt svar. Sanningen är att det ofta inte går att ge ett enkelt svar och ibland går det inte att bota. Men med rätt bemötande och rätt sätt att samtala kan jag ofta lindra och trösta. Det finaste med läkaryrket är när du lyckas se och bemöta den människa du har framför dig på det sätt som får henne att känna sig hörd och sedd.

Med rätt bemötande och rätt sätt att samtala kan man ofta lindra och trösta

Alumn