Sex och samlevnad

This page in English

Det behövs tyvärr bara ett tillfälle av oskyddat sex för att bli smittad av en könssjukdom. Obehandlad kan smittan ge mångåriga besvär och man kan ovetandes smitta andra. Här får du veta mer om de vanligaste könssjukdomarna och vart du kan söka vid oro för smitta.

Du hittar också länkar där du kan läsa mer om respektive sjukdom och mottagningar i SLL. Du är också välkommen att kontakta Studenthälsan. Vi kan ge dig råd om vart du kan vända dig och i vårt väntrum finns gratis kondomer.

"Klamydiamåndagen!"

Klamydia är den i särklass vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Infektionen drabbar oftast unga vuxna, medianåldern bland kvinnor var i fjol 21 år och bland män 23 år. Många som smittas med klamydia märker inte att de har sjukdomen eftersom smittan ofta inte ger några symtom alls. Klamydia som inte upptäcks kan spridas vidare till andra via oskyddat sex, och infektionen kan ge följdsjukdomar. Ett säkert skydd mot klamydia är att använda kondom.

Klamydiamåndagen är en nationell informationskampanj med syfte att minska spridningen av Klamydia. Via sajten Klamydiamåndagen.se kan man under kampanjtiden beställa hemtest, hitta sin närmaste mottagning, läsa information om klamydia och om säkrare sex. Man kan också lyssna på de låtar som artisterna Ida Redig, Linda Pira, Zacke och Scotts har remixat för att belysa att det är viktigt att testa sig efter oskyddat sex med ny eller tillfällig partner.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Sexuellt överförbara sjukdomar smittar via könsorganen, munnen och ändtarmen. Vissa sjukdomar, som hiv och syfilis, smittar även via blodet. Många könssjukdomar ger bara små eller inga besvär och det gör att de kan vara svåra att upptäcka. Till sexuellt överförbara infektioner räknas infektioner som klamydia, gonorré, syfilis, hiv/aids, herpes, kondylom, hepatit B, flatlöss, skabb, trichomonas, lymfogranuloma vererum.

Undvika smitta

Det allra bästa skyddet mot könssjukdomar är kondom eller femidom. Om du har oralsex med en kvinna kan du använda en slicklapp.

Använda kondom

Använda femidom

Använda slicklapp

Bland ungdomar tycks samlag utan kondom "första kvällen" ha blivit vanligare under 1990-talet. Det finns också ett samband mellan sexuellt risktagande och användning av alkohol och droger. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot både sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Sedan 1967 års sexualvaneundersökning har kondomanvändningen mer än halverats, samtidigt som de kvinnliga preventivmedlen ökat ungefär lika mycket.

Det har alltså skett en förändring av preventivmetod. Den innebär att en majoritet skyddar sig mot oönskad graviditet men saknar skydd mot att smittas med en sexuellt överförd sjukdom. På RFSU:s hemsida kan du läsa mer om kondomanvändning, du får även chansen att fundera igenom hur du själv förhåller dig till kondomanvändning och göra en kondomplan.

Kondomplanen - RFSU:s kampanjsite

Tips vid kondomanvändning

Symptom

Könssjukdomar ger ibland symtom från könsorganen men kan även vara symptomlösa - dvs. du kan vara smittad utan att märka det. Det gör att du, oavsiktligt kan föra smittan vidare till din partner. Klassiska symptom är klåda, att det svider eller kliar när du kissar, flytningar från urinröret eller slidan. Kvinnor kan även få blödningar.

Vid smitta

Könssjukdomar ska du söka vård för så snart du misstänker att du är smittad. Men hur vet du om du är smittad om man kan vara det utan att ha symtom? Ja, det enkla, obehagliga svaret är att om du haft oskyddat sex så kan du också vara smittad. Risken ökar om du har en ny partner eller en tillfällig oskyddad sexuell kontakt. Att inte behandla en könssjukdom kan leda till en rad komplikationer beroende på agens. Klamydia och gonorré kan ge kvinnor äggledarinflammation och män bitestikelinflammation vilket i sin tur kan påverka den framtida förmågan att bli förälder. Kondylom ökar risken för cervixcancer.

Var får du hjälp?

Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig med provtagning och eventuell behandling. Du som är under 23 år kan vända dig till närmsta ungdomsmottagning. Är du över 23 år kan du vända dig till SESAM-mottagningen. Många tycker att det känns pinsamt eller besvärande att söka vård för en könssjukdom men de som arbetar på mottagningarna är vana vid de flesta problem. Kom ihåg att det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. De flesta undersökningar och behandlingar för sexuellt överförda infektioner är kostnadsfria.

Hitta ungdomsmottagning

Hitta SESAM-mottagningar

Vill du veta mer?

Här hittar du mer information om klamydia, gonorré och papillomavirus samt andra bra länkar som rör sex och samlevnad.

På Lafas (enheten för sexualitet och hälsa) sajt säkraresex.se kan du ställa frågor och få personliga svar från sexualupplysaren Olle eller barnmorskan Karolina.

Du som är mellan 13 och 25 år kan även ställa frågor om sex, hälsa och relationer på ungdomsmottagningssajten umo.se.

På Vårdguiden hittar du information om vanliga sex- och samlevnadsfrågor. Där finner du till exempel information om könssjukdomar och dess symtom och var du kan söka vård om du misstänker att du har en könssjukdom, information om hur du skyddar dig mot könssjukdomar och mycket annat.

Läs mer på sexualitet och reproduktiv hälsa på Folkhälsomyndigheten.

Studenthälsa