Report from Down Under

Sjuksköterskestudenten Andrea Sörehall har valt att plugga en del av sin studietid på Monash University som ligger i Melbourne, Australien:
- Tveka aldrig att söka utbyte! Du får chansen att uppleva ett nytt land, en ny kultur, förbättra din engelska. Du får en fantastisk merit till ditt CV, möta nya vänner och du får upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga.

Jag har alltid älskat att och se nya kulturer men hade ännu inte kommit till Australien. Därför tog jag chansen att söka utbyte. Mitt förstahandsval var Melbourne och Monash – ett av Australiens största universitet. Väntan på ett slutgiltigt besked från Monash kändes som en evighet… Men en dag kom svaret:
”Dear student, congratulations and thank you for choosing to study at Monash University”. Jag var överlycklig!

Att bo i Australien är hyfsat likt som att bo i Sverige, fast något dyrare. Jag valde att bo i en lägenhet mitt inne i stan med två svenska tjejer, vilket var jätteroligt men självklart kostade det läget lite mer. Du klarar dig på CSN men ett råd kan vara att även spara lite eget för att eventuellt kunna resa runt i Australien.

Man gör ingen skillnad på utbytesstudenter och vanliga studenter, du förväntas prestera lika mycket och du blir bedömd på samma sätt som alla andra studenter. Jag upplevde att Monash University ställde högre krav på uppsatserna och en stor del av betyget grundades på layout, grammatik och stavning. Själva terminen sträcker sig från första mars till sista maj, sedan kom ”examsperioden” i mitten till slutet på juni då dina tentor kommer. Det gäller även här att lägga upp sina studier väl för du kan ha otur att få dina tentor under samma vecka. Stressa inte upp dig för engelskan. Självklart tar det sin lilla tid att komma in i det men det flyter på bättre och bättre för varje dag som går. I början kan det vara lite svårt att hänga med på föreläsningar och seminarier men tveka aldrig att fråga då!

Så tveka inte, sök utbyte! Den här terminen har enbart påverkat mig positivt och jag ler när jag ser tillbaka

Man kan inte annat än älska denna fantastiska stad, Melbourne är både mysigt och oerhört intressant. Små gator med underbara kaféer, fantastiska restauranger och grymma barer. Monash erbjuder även en mängd olika klubbar man kan gå med i. Ta chansen för här finns verkligen allt och du betalar inte särskilt mycket. Passa på att resa under helgerna också, antingen med bil eller flyg. Du blir aldrig uttråkad här lovar jag.

Så tveka inte, sök utbyte! Den här terminen har enbart påverkat mig positivt och jag ler när jag ser tillbaka på denna fantastiska termin. I början är man hyfsat förvirrad men allt faller på plats och man träffar vänner för livet. Du kommer att få se och lära dig så himla mycket nytt, du kommer att uppskatta saker hemma mer och inse att vissa saker fungerar bättre här men framför allt får man ett ökat perspektiv och det är ett minne för livet. Jag har vuxit efter denna termin!

Intresserad av att plugga utomlands en tid?
Du som är student på KI har fantastiska möjligheter att förlägga en period av din utbildningen utomlands vid ett av de många universitet som KI har utbytesavtal med. Att studera utomlands som utbytesstudent är utvecklande både akademiskt som socialt. Förutom möjligheten till intressanta studier får du tillfälle att lära känna nya kulturer, nya vänner och det är även en värdefull merit.

SjuksköterskeprogrammetUtbyte