Föreläsningar och seminarier

Vernissage: Forskare berättar om avgörande ögonblick

2015-09-2511:30 till 13:00 Universitetsbiblioteket, KI campus SolnaCampus Solna

Kom och lyssna på forskarnas egna berättelser om avgörande ögonblick i deras forskarkarriär. 

Karolinska Institutets populärvetenskapligaIllustration av en post-it-lapp med texten "Vi bjuder på lunchsmörgås" tidning
Medicinsk Vetenskap och Karolinska Institutet Universitetsbibliotek ordnar en utställning i höst som består av sex forskares berättelser från tidningens fasta inslag ”Ögonblicket”. På vernissagedagen i Solna kommer tre av forskarna och berättar om sina ögonblick.

Program:

”Barnet var ett sant mirakel”

Kenny Rodriguez-Wallberg, forskare vid institutionen för onkologi och patologi, fick uppleva sann bebislycka när cancerdrabbade Lotten födde en dotter efter återtransplantation av tidigare nedfryst äggstocksvävnad.

Kennys forskning fokuserar på fertilitetsbevarande behandlingar hos cancerpatienter, samt förbättring av transplantationstekniken av äggstocksvävnad.

”Mötet med bebisen Johan gav mig mod”

Eva Karltorp, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, träffade Johan, 8 månader och döv, och vågade ifrågasätta etablerad behandling av medfödd dövhet. Idag kan de flesta döva barn prata lika bra som hörande.

Evas forskning handlar om att ytterligare förbättra hörandet hos dövfödda barn och om att bättre förstå orsaker till medfödd dövhet.

”Patienten dog framför mina ögon”

Nithya Jayaram-Lindström, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, berättar om när hon för 15 år sedan förlorade en patient som behandlades för alkoholberoende.

Syftet med hennes forskning är att identifiera och utvärdera nya behandlingar av alkohol- och amfetaminberoende. Föredraget hålls på engelska.

Ingen föranmälan krävs men platserna är begränsade. Smörgås och dricka serveras från 11.45, först till kvarn gäller. Lokal: Karolinska Institutet Universitetsbibliotek, Solna.

Utställningen kommer att hänga i Karolinska Institutet Universitetsbibliotekets lokaler i Huddinge och Solna under hösten.

Contact person: Cecilia Odlind