"Jag går på skattjakt"

Marianne Farnebo var redan som barn intresserad av naturvetenskap, matematik, problemlösning och, som hon säger, "olika trix". Hon tyckte att biomedicin verkade spännande och valde den inriktningen.

- Jag ville inrikta mig på cancerforskning redan från början och hade flyt och kom med i en bra cancerforskargrupp.

Biomedicinprogrammet är forskningsförberedande och Marianne valde vägen att doktorera. Som nybliven forskare ville Marianne hitta ett eget cancerprojekt. Hon ville hitta en helt ny gen i DNA-tråden. Det gjorde hon också. Och det var ingen liten upptäckt heller, även om den gen hon identifierat är så liten den bara kan bli. Den kallas WRAP53 eftersom den ligger nära den tidigare kända cancergenen P53.

- Helst hade jag velat kalla min upptäckt för bara WRAP eftersom jag ville ha ett häftigt namn, men det godkändes inte, därför fick det bli WRAP53, skrattar Marianne.

Patenterad upptäckt

Under de senaste fem åren har hon studerat WRAP53:s funktion och kunnat visa att den styr P53:s funktion. Cancercellerna är beroende av WRAP53 och dör om WRAP53 blockeras, medan övriga friska celler, överlever. Marianne har patenterat sin upptäckt och försöker nu i samarbete med ett biotech-företag finna en praktisk tillämpning. Det skulle betyda ett avgörande genombrott för att lösa cancerns gåta.

- Vi försöker att hitta ett sätt att blockera WRAP53 i människokroppen, förklarar hon. Det är jätteroligt att jobba med det här. Något som är så betydelsefullt. Det är livsfrågor, något som kanske kan rädda livet på folk.

Marianne brinner för sitt jobb och medger att hon tänker på det hela sin vakna tid.

- Jag jobbar i obruten mark, ser saker ingen annan sett. Jag går på skattjakt hela tiden och finner en skatt ibland.

BiomedicinprogrammetCancer och onkologiForskarutbildning