Hitta en studentbostad

This page in English

Det råder tyvärr brist på studentlägenheter i Stockholmsområdet och det kan ta ett tag att hitta ett studentrum. Det är därför bra att vara ute i god tid när du söker ett boende.

Kötiden varierar mellan olika bostadsområden. Ett alternativ till studentrum eller studentlägenhet är att dela en vanlig bostadslägenhet med en eller flera andra studenter. Här har vi samlat länkar och information om olika former av boende för dig som studerar i Stockholm. Var observant på att vissa utökade tjänster som erbjuds av bostadsförmedlare kostar.  

Kom också ihåg att du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats: www.skatteverket.se/studentflytt

Studentbostäder

Studentkårerna i Stockholms Centralorganisation, SSCO, har en samlingssida för olika studentbostadsbolag. I ett studentboende kan du bo så länge du studerar, men när du är färdig måste du hitta något annat. De flesta studentbostadsbolag har också krav på att du ska ta ett visst antal högskolepoäng per termin för att få bo där.

Hyresbostäder

Stockholms stad driver en kommunal bostadsförmedling som förmedlar vanliga hyresbostäder, studentbostäder och ungdomsbostäder. Kötiden varierar kraftigt mellan de olika bostadsområdena i Stockholm (innerstaden har, inte överraskande, längst kötid). Man har också ett system som kallas för "Bostadssnabben" där vissa lägenheter med snabb tillträdestid hamnar, där principen "först till kvarn" gäller, så den kan vara värd att kolla.

Det finns även privata hyresvärdar som förmedlar studentlägenheter, till exempel Byggvesta som har nybyggda student- och forskarlägenheter vid campus Flemingsberg eller Proventum som har studentlägenheter i Haninge kommun.

Bostadsrätter

Det finns ett enormt utbud av bostadsrätter i Stockholm, och om du vet med dig att du kommer bo i Stockholm under en längre period kan det vara värt att köpa din egen lägenhet. Priserna varierar kraftigt mellan innerstad och ytterområde, och i innerstaden kan kvadratmeterpriset snabbt springa iväg. I ytterområden varierar priset mer och är oftast betydligt lägre. Generellt sett blir det billigare ju längre ut du kommer. Största samlingssidan om du går i köptankar är Hemnet, där majoriteteten av alla objekt hamnar.

Andrahandsboende

Möjligheter till andrahandsboende i Stockholm är oftast ganska goda, men det gäller att vara lite uppmärksam så att du inte får betala för hög hyra. Kolla också så att du har hyresvärdens godkännande att hyra i andra hand, annars kan det bli problem.

Organisationen jagvillhabostad.nu, som drivs av bland annat Hyresgästföreningen, har satt ihop en webbsida med saker att tänka på vid andrahandshyra. Jagvillhabostad.nu är en partipolitiskt obunden organisation för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen och vill göra något åt den. Jagvillhabostad.nu verkar opinionsbildande, deltar direkt i byggprojekt för bostäder till unga samt erbjuder service och tips för dig som är bostadssökande student.

Akademisk Kvart, Stockholms studentkårers centralorganisation - SCCO:s andrahandsförmedling, kan hjälpa om man vill hyra eller hyra ut samt ger användbara råd kring andrahandsuthyrning.

Lediga lägenheter

- Din guide till lägenheter och hyresvärdar.
Här finns listor över hyresvärdar i större svenska städer, som just nu har lediga lägenheter. Tjänsten är gratis att använda.

Studentlya.nu

studentlya.nu kan du söka studentbostad eller annonsera ut din bostad. Sajten är rikstäckande.

Bostadssurf.se

Bostadssurf.se förmedlar hyresrätter i bland annat Stockholmsområdet. Vid registrering kan man använda sig av BankID (valfritt för hyresvärd samt hyresgäst) för att på så vis göra hyresaffärer tryggare och minska risken för bedrägerier.

Bostadspanda.se

Bostadspanda.se är en hemsida som startats av två nyutexaminerade civilekonomer för att hjälpa studenter och unga att hitta bostäder. Webbplatsen samlar annonser om lediga bostäder från mer än 200 sajter över hela Sverige. 

Hyra bostad Stockholm

Hyra Bostad Stockholm listar alla privata och kommunala hyresvärdar med lediga lägenheter i Stockholm. Att söka lägenhet hos Hyrabostad.se är helt kostnadsfritt.

HousingAnywhere.com

Via www.housinganywhere.com kan studenter som ska studera utomlands kan annonsera ut sina rum eller lägenheter, och inresande studenter kan svara på dessa annonser gratis. Endast studenter och betrodda hyresvärdar kan använda den här tjänsten.

Hyrenbostad.se

På sajten Hyrenbostad.se kan du söka bland över 11.000 lediga bostäder i hela Sverige.

Bostadsportal.se

Hos Bostadsportal.se kan du söka, bevaka och annonsera kostnadsfritt. 

Bostadsfinder.se och bostadsdeal.se

Med Bostadsfinder.se kan sökande hitta sitt nya hem genom att registrera sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar. Även säljare och hyresvärdar kan söka efter köpare/hyresgäster. Med Bostadsfinder.se kan sökande hitta sitt nya hem genom att registrera sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar. Även säljare och hyresvärdar kan söka efter köpare/hyresgäster.

Bostadsdeal.se är en systerportal till Bostadsfinder.se. På Bostadsdeal.se kan du hitta en bostad i ditt område.

Bostadsfinder.se och Bostadsdeal.se har även utvecklat informationssidan Hyrasäkert.se, som ska försäkra att du som hyresgäst inte blir lurad när du söker bostad.

Bo tillsammans

På sajten botillsammans.nu kan du hitta och erbjuda rum, kollektiv eller rumskompis. Som sökande kan du lägga upp en profilannons som beskriver dig själv och dina önskemål, för att låta andra hitta dig. Din profilannons kan du också skicka som en intresseanmälan på bostadsannonser. Du kan även komma i kontakt med andra sökande att dela bostad med.

Findroommate.se

Findroommate.se är en tjänst där bostadssökande kan hitta lediga rum hos folk som hyr ut rum, alternativt hitta andra bostadssökande att gå ihop med för att hitta en större lägenhet att dela på.

Homii

- Tryggare andrahandsuthyrning via dina vänner.
Homii är en tjänst som hjälper dig att tryggt och enkelt hitta en bostad eller hyresgäst via dina vänner. Konceptet är inspirerat av teorin om Six Degrees Of Separation och bygger på hur bostadssökande och bostadsinnehavare hittar varandra idag på sociala medier. På Homii kan man hyra ut hela eller del av bostad. Har du ett rum över och kan tänka dig hyra ut till någon bekant? Gå in på Homii och lägg upp din annons!

Samtrygg

Trygg och säker andrahandsuthyrning av bostäder där förmedlaren Samtrygg ser till att du som hyresgäst blir rättvist behandlad. Detta innebär bl.a. att vi försäkrar att du betalar varken deposition eller förskottshyra. V garanterar att dina hyresbetalningar sker, även om du inte klarar hyran i tid av någon anledning. Dessutom bekostar vi en fullgod trygghetsförsäkring för alla våra hyresgäster. 

Qasa

Qasa är en digital marknadsplats hyreslägenheter – här hittar du alltifrån boenden i andra hand till studentlägenheter och förstahandskontrakt, allt du behöver göra för att komma igång är att skapa en gratis profil. Qasa kommer sedan bevaka hyresmarknaden åt dig, intyga din kreditvärdighet och referenser från tidigare hyresvärdar och hjälpa dig skriva hyreskontrakt digitalt. 

Student