Din karriär börjar här

Att ta steget ut i arbetslivet kan kännas avlägset – du ska ju precis påbörja dina universitetsstudier – men den dagen kommer fortare än du anar!

Bildtext: Devy Elling (andra från vänster) minglar tillsammans med KI-studenter och alumner på karriäreventet ”The next step”.

Det finns mycket du kan göra redan under din studietid som förbereder dig för din framtida karriär, inte minst när det handlar om att bygga upp ett nätverk av framtida kollegor och kontakter. Som student vid Karolinska Institutet (KI) har du tillgång till KI:s Karriärservice, som erbjuder allt från CV-seminarier till workshops i professionellt nätverkande. Du kan öva på att genomgå anställningsintervjuer eller träffa spännande företag och organisationer. Karriärservice vill genom olika aktiviteter ge dig inspiration och stöd under din studietid och göra dig redo för såväl sommarjobbet som den kommande professionella karriär du siktar mot.

Visste du att 90% av alla jobb är dolda?

Av alla jobb ute på arbetsmarknaden är det bara 10% som syns ute i flödet bland jobbannonser, resten – hela 90 % –  förmedlas via kontakter och rekommendationer. Det är här ditt nätverk kommer in i bilden.

En viktig grund till ditt nätverk är de studenter som studerat vid samma universitet som du och kanske till och med har läst samma program, så kallade alumner. Alumnerna är levande bevis på vad man faktiskt blir efter en examen och de är också fantastiskt inspirerande förebilder!

Vänta inte, utan börja att bygga ditt nätverk redan idag och bygg vidare under hela din studietid. Kursare, lärare och inte minst de människor du möter ute på praktik under din utbildning kan alla vara ovärderliga byggstenar i din framtida karriär. Genom KI:s alumninätverk kan du hålla kontakten med vänner och kollegor även efter examen,  skapa nya professionella kontakter och hålla dig uppdaterad om vad som händer på KI. KI:s alumner bildar tillsammans ett vidsträckt nätverk av erfarenhet och expertis som spänner över hela världen.  Ditt nätverk rymmer möjligheter du inte kan föreställa dig.

 

Devy Elling, masterstudent inom epidemiologi:

Varför är karriärservice viktigt?

KI:s karriärservice har gett mig möjligheter att nätverka med alumner från andra program vilket har breddat mina tankar om vilka jobb man kan söka och hur man kan gå tillväga för att hitta olika typer av jobb. Många som läser min utbildning vill fortsätta med forskning men jag har lärt mig att det finns karriärmöjligheter även utanför akademin. Den största utmaningen, när jag ska börja söka jobb om ungefär ett år, tror jag blir hur jag ska visa framtida arbetsgivare hur mycket jag har att ge. Och att jag kan överträffa deras förväntningar!

Länkar