Bästa Dieten - vetenskapsreality på SVT med SRP Diabetes forskare

"Bästa dieten" är ett vetenskapsreality i tre avsnitt där fyra svenska par bryter gamla vanor och testar varsin ny diet. Forskare, däribland SRP Diabetes forskaren professor Kerstin Brismar, övervakar deras framsteg och motgångar, när de kämpar mot sötsug och krångliga kostregler under fyra veckor. När månaden är slut avslöjar deras blodvärden och kroppsliga och själsliga förändringar vilken som är den bästa dieten.

Program 1

Tisdagen den 16 oktober, 21.00-22.00 SVT 1

”Oh my god – där ryker ju allt!” De stränga kostreglerna för veganer och LCHF chockar paren. Hur ska de kunna överleva under en hel månad utan salami eller bröd? 5:2-fastan känns som en vinstlott för livsnjutarna och den stressade småbarnfamiljen börjar ana att den nya dieten kommer att innebära stora omställningar för dem. Paren möter forskarna och får lämna prover. Alla är spända på hur deras kroppar ska förändras av den nya kosten.

Program 2

Tisdagen den 23 oktober, 21.00-22.00 SVT 1

”Vi är inte såna som failar dieten” Halvvägs in i dietmånaden hopar sig problemen. Den stressade barnfamiljen lagar mat på nätterna för att hinna, LCHF-paret tycker att allt smakar ägg och veganerna är besvikna över hur onyttig deras nya kost är. Till och med 5:2-fastarna misströstar, hur ska de kunna leva med sötsug och fastemenyer på lång sikt? Det är under den här perioden många ger upp dieter, men forskarna är övertygade om att alla paren ska stanna i experimentet.

Program 3

Tisdagen den 30 oktober, 21.00-22.00 SVT1

”Och den bästa dieten är…” Äntligen är dietmånaden över och paren får veta hur deras kroppar förändrats av den nya kosthållningen. BMI-värdena har minskat för de flesta par, men blodvärdena avslöjar mer. Forskarna har analyserat resultaten och vi får äntligen veta vilken som är den allra bästa dieten.

Samtliga program läggs även ut på svt play samma dagar.

Medverkande SRP Diabetes forskare

Professor emerita