Skip to main content

"Jag är en tuff förhandlare"

Det var den gamle mannens envisa trycksår som gjorde arbetsterapeuten Gullan till uppfinnare. Plus kanhända hennes gamla ingenjörsdrömmar.

Gullan Ahl var ganska ny som arbetsterapeut när hon en dag fick hand om en man som hade ett envist trycksår på hälen som inte ville ge sig. Undersköterskorna hade regelbundet och enligt konstens alla regler lagt om såret - men utan gynnsamt resultat under de 18 månader som gått. Hon insåg att problemet var att mannens häl - oavsett omläggningar - inte fick "ligga fri" tillräckligt länge för att såret skulle läka.

- Jag gjorde en prototyp till ett hälskydd av skumgummi och tyg med kardborreband, konstaterar Gullan.

Mannen fick prova Gullans påhitt, varpå det inte dröjde många veckor innan hans trycksår redan reducerats avsevärt, för att så småningom läka helt.

Gullans första prototyp har hon sedermera utvecklat till vad som idag är patenterade hälskyddet Molly, som ingår i ledande hälsoföretaget Care of Swedens grundsortiment. Molly har hittills sålts i ett tusental exemplar inte bara i Sverige utan också i Norge och Tyskland och är nu på god väg ut i övriga Europa.

Gullan började med att lämna in sin idé till kommunens förslagsverksamhet. Hon kontaktade också Almi som tipsade om att hon skulle begära fribrev av kommunen, vilket Skövde gick med på och därmed hade Gullan rättigheterna till sin uppfinning.

Både skumgummitillverkaren och tygtillverkaren fick skriva på en sekretessförbindelse. Längst tid tog det att hitta och nå ett avtal med en säljare och marknadsförare av produkten.

- Det tog två år. Men jag är en tuff förhandlare och hade en jurist som hjälpte mig och till slut fick vi ett avtal som alla var nöjda med.

Avtalet nåddes alltså med ett stort hälsoföretag, något Gullan nu är tacksam för. Något år efter att hennes idé blivit känd presenterade inte mindre än tre andra företag plagiat av hälskyddet.

- Jag hade designskydd och varumärkesskydd, men ensam hade det varit jobbigare. Tack vare samarbetet med Care of Sweden hade jag musklerna att säga ifrån. Nästan omgående drog alla tre företagen tillbaka sina kopior.

Arbetsterapeut blev hon i mogen ålder sedan såväl hennes pappa som hennes farfar drabbats av stroke. Det fick upp hennes ögon för yrket. Egentligen hade hon tänkt sig bli ingenjör. På sitt sätt är hon väl lite både och kan man säga.