Konferenser och symposier

16th International p53 Workshop

2014-06-1519:00 Waterfront Conference Center, StockholmAnnan

16th International p53 Workshop anordnas på Waterfront Conference Center i Stockholm den 15-19/6, 2014. Konferensen har över 400 deltagare från hela världen och mer än 70 föredrag står på programmet.

p53 är en av de viktigaste cancergenerna och kan normalt sätta igång cellens självmordsprogram, apoptos, om fel uppstår i cellen som skulle kunna leda till cancer. p53-genen är muterad eller inaktiverad i mer än 50% av alla tumörer. Celler med muterad/inaktiverad p53 kan undgå celldöd och därigenom leva vidare och ge upphov till en tumör.

Målet med konferensen är att samla världens ledande p53-forskare och diskutera nya forskningsresultat inom basal, translationell och klinisk cancerforskning, med fokus på p53. Centrala områden som kommer att diskuteras vid konferensen är bl.a. hur p53 regleras, hur p53 förhindrar tumörutveckling, och hur p53-mutationer påverkar prognos och behandling vid cancer. Ett annat viktigt tema kommer att vara utvecklingen av nya cancerläkemedel som kan "normalisera" funktionen hos p53 i tumörer. Flera nya substanser testas nu i kliniska studier. Förhoppningen är att djupare kunskaper om p53 ska bidra till bättre diagnos och behandling av många olika typer av cancer.

 

Keynote speakers:

Arnold J. Levine, Princeton
Sir David P. Lane, Singapore

Organisatörer vid KI:

Sonia Lain, Galina Selivanova, Thierry Soussi, Klas Wiman

Länk till hemsida