Om namnet Widerströmska

Kontorsbyggnaden Widerströmska huset på Campus Solna har fått sitt namn från pionjären Karolina Widerström - Sveriges första kvinnliga läkare. Doktor Widerström var inte bara känd för sitt arbete som läkare, utan också för sitt engagemang för kvinnors rättigheter.

Karolina Widerström - första kvinnliga läkaren i Sverige

Karolina Widerström föddes 1856 i Helsingborg, som enda dotter till Otto Fredrik Widerström och Olivia Erika Dillén.

År 1884 blev hon den första kvinnan att avlägga medicine kandidatexamen vid Karolinska Institutet. Fyra år senare, 1888, blev hon Sveriges första legitimerade kvinnliga läkare och specialiserade sig inom kvinnomedicin och gynekologi. Året därpå öppnade hon en gynekologisk mottagning i Stockholm som blev enormt populär - kvinnor köade ända ut i trapphuset för att få träffa den kvinnliga läkaren.

Förespråkade sexualupplysning

Karolina WiderströmDoktor Widerström var en tidig förkämpe inom sexualundervisning. År 1889 skrev hon en uppsats om "De qvinnliga könsorganen, deras funktioner och deras vanligaste sjukdomar" där hon publicerade bilder på könsorgan något som var väldigt vågat på den tiden. Hon förespråkade sexualundervisning i tidig ålder, men ansåg samtidigt att det var viktigt för ungdomar att få höra om sexualitetens alla positiva aspekter.

Redan 1897 undervisade doktor Widerström om sexualhygien för lärarinnor och tonårsflickor. Undervisningen kom sedan att spridas till skolor och seminarier, och 1907 hade sexualundervisning införts på nästan alla flickskolor i Stockholm.

Kvinnornas förkämpe

Utöver sitt engagemang i sexualupplysning var doktor Widerström också drivande i andra frågor som rörde kvinnors rättigheter. Hon var väldigt hängiven i kampen mot prostitution och förespråkade socialt skydd för ogifta mödrar. Hon arbetade även med hjälpverksamhet för utnyttjade och misshandlade kvinnor. Doktor Widerström var på många sätt en pionjär, både inom sitt arbete och på den politiska arenan. Hennes engagemang för kvinnornas sak fortsatte fram till hennes död 1949.

Källor

KI.se: 1800-talet: Från Karl XIII till Alfred Nobel

Historiesajten.se: Karolina Widerström

Ottar.se: Karolina Widerström

Om Fruängen: Livet på Doktor Widerströms Gata