Skip to main content

Andreas Montelius

Medicinsk biokemist, systemutvecklare, genforskare, älskare av fransk medeltida poesi, språk-och musiktalang, mycket stolt pappa och en kreativ entreprenör/företagare. Mångsidige Andreas Montelius, som disputerade inom Medicinsk Biokemi förra året, beskriver sig själv som en nyfiken humanist/naturvetare som älskar all form av korsbefruktning.

Det finns människor som tycks hinna med allt och därför inte behöver välja bort något. 37-årige Andreas Montelius, som är pappa till tre barn, är i dag både företagare och forskare. På Dynabyte Biolabs arbetar han med systemutveckling inom bioinformatik och på Klinisk Fysiologi i Huddinge forskar han på halvtid tillsammans med professor Thomas Gustafsson.

Jag har alltid gillat att växla mellan akademin och industrin. Det är nyttigt att byta begränsningar och växla perspektiv och jag behöver båda världarna.

säger Andreas som bland annat var medgrundare till KIAB-företaget Global Genomics som såldes till Canada för åtta år sedan.

Andreas forskningsområde är molekylär neurobiologi/utvecklingsbiologi och i sin forskning på KI ägnar han sig för närvarande åt att studera vad som händer på molekylärnivå när man tränar.

- Alla tror sig veta att det är nyttigt att träna men vi försöker ta reda på varför. Vad händer i kroppen, vilka mekanismer ligger bakom förlust av muskelmassa och varför har träning inte samma effekt på alla?
Andreas Montelius som har läst franska i Paris, studerat molekylärbiologi i Tyskland och brukar citera fransk medeltida poesi anser att yrkesvalet är det viktigaste etiska beslutet i en människas liv.

- Vi ägnar merparten av våra vakna timmar i livet åt jobbet. Därför bör man fråga sig hur man vill att arbetslivet ska se ut, om man vet vad man gör och varför man gör det. Ett bra råd är att regelbundet känna efter om man tycker det är kul att gå till jobbet på morgonen.

Just nu tycker han själv att det är otroligt roligt att gå till jobbet på Dynabyte Biolabs där han tillsammans med sitt team, som just nu består av två molekylärbiologer och fyra programmerare, håller på att utveckla en mjukvara för att hantera bioinformatik.

- Jag ville se vilken typ av ”musik” som uppstår om man blandar biologer, matematiker och programmerare. Det visade sig bli en sprudlande kreativ och inspirerande arbetsgrupp där kombinationen av våra olika kompetenser skapar ett klart mervärde. Att jobba ihop med personer som kan mer - och andra saker- än man själv är oerhört givande men det är viktigt att vara prestigelös, förklarar Andreas som ibland tar med sina arbetskamrater till föreläsningar på KI för att se hur de reagerar och vilka ”guldkorn” de hittar.

Andreas är grundare av Dynabytes dotterbolag Biolabs som nu befinner sig i en spännande utvecklingsfas där det blivit dags att se om produktidén håller.

- Vi har en systembiologisk approach på det vi gör och tror att det finns en stor kommersiell potential i projektet, säger han och berättar att han ”sålde in” sitt projekt under en presentation på Dynabytes Visionsdag förra året dit han lyckats bli inbjuden.

- Jag är väldigt stolt över projektet men det jag är allra stoltast över i livet är faktiskt att vara pappa. Jag ägnar en stor del av min fritid åt olika aktiviteter med barn, inte minst brukar vi spela musik tillsammans, avslutar Andreas som utöver alla andra talanger som räknats upp tidigare också är en duktig pianist...