Om tidskriften Medicinsk Vetenskap

This page in English

Omslag Medicinsk Vetenskap 1 2019Innehåll i senaste numret: Nr 1 2019

Nyfiken på muskler

Kroppens minsta muskel är 1-2 mm lång och sitter i örat. Dess uppgift är att dämpa mycket höga ljud. Det är ett exempel på en muskel som jobbar i det tysta. Men sedan har vi ju skelettmusklerna, de som kräver träning för att samarbeta.

Fördjupning om sällsynta diagnoser

En sällsynt sjukdom är ett tillstånd som drabbar färre än fem av 10 000. Att sjukdomen är sällsynt innebär att det är svårare för läkaren att känna igen och diagnostisera sjukdomen. Men detta är på väg att förändras. Kliniker, forskare och tekniska experter kan idag med gemensamma krafter identifiera orsaken till en rad sjukdomar som tills för bara några år sedan var okända.

Eva Kosek: ”Förståelsen för fibromyalgi har ökat enormt”

På 1990-talet avfärdades fibromyalgi som en slaskdiagnos för kvinnor med långvarig smärta av oklar anledning. Tack vare bland andra Eva Koseks forskning vet man idag att värken beror på störningar i patienternas kroppsegna smärthämmande system.

Läs också:

Tre forskare som når ut

Stenhård kamp mot gallbesvär

Närkoll på en sfäroid

Om Medicinsk Vetenskap

Medicinsk Vetenskap är Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning. Här kan du läsa begripliga texter om aktuell medicinsk forskning och möta forskarna vid Karolinska Institutet.

Målgruppen är den medicinskt intresserade allmänheten. Tidningen har prenumeranter och säljs i välsorterade Pressbyråer över hela landet samt finns på de digitala magasinsajterna Readly och Ztory. Tidningen når även media, politiker, finansiärer och patientorganisationer med flera samt kan beställas av lärare i hela landet. Alla anställda, studenter och alumner knutna till Karolinska Institutet får också tidningen.

Upplagan är 26 200.

Ansvarig utgivare, tf kommunikationsdirektör

Peter Andréasson

Enhet: Ledningskommunikation och press
E-post: peter.andreasson@ki.se

Chefredaktör Medicinsk Vetenskap, medicinjournalist

Cecilia Odlind

Enhet: Externa relationer och forskningskommunikation
E-post: Cecilia.Odlind@ki.se

Ola Danielsson

Enhet: Externa relationer och forskningskommunikation
E-post: ola.danielsson@ki.se

Prenumerera på Medicinsk Vetenskap

Du kan prenumerera på Medicinsk Vetenskap genom att fylla i formuläret.

Klassuppsättning av Medicinsk Vetenskap

För lärare finns möjlighet att beställa klassuppsättningar av Medicinsk Vetenskap.

Adressändring

Här kan du anmäla adressändring gällande din prenumeration på Medicinsk Vetenskap.

Betalande prenumerant: Skicka din gamla och din nya adress till: medicinskvetenskap@ki.se eller Medicinsk Vetenskap, Kommunikationsavdelningen, Karolinska Institutet, Berzelius väg 13, 17177 Stockholm.

Medlem i KI Alumni & Friends: Om du har din prenumeration på Medicinsk Vetenskap genom KI Alumni & Friends så adressändrar du själv i nätverket under My Alumni page. Vid frågor kontakta alumni@ki.se.

Student vid Karolinska Institutet: Inför varje utskick används ett nytt utdrag från LADOK som uppdateras en gång per vecka med de ändringar som skett i folkbokföringsuppgifterna hos Skatteverket. Vill du göra en tillfällig adressänding kan du själv göra det direkt i LADOK. Vid problem, kontakta kursgivande institution.

Anställd vid Karolinska Institutet: Skicka din gamla och din nya adress vid Karolinska Institutet till: medicinskvetenskap@ki.se.

För annonsörer

Populärvetenskapligt magasin utgivet av Karolinska Institutet, 4 nr/år, TS-distributionsupplaga 26 200. Tidskriften distribueras förutom till alla KI:s studenter, anställda och alumner, även till till media, intresseorganisationer, politiker, andra högskolor, till cirka 1000 prenumeranter (bibliotek, gymnasieskolor, anställda i vården och intresserad allmänhet) samt säljs som lösnummer i drygt 60 välsorterade Pressbyråer över hela landet.

Annonspriser

Annonstyp Pris Format
1/1 omslag 4 36 000 kr 175x228 mm (utfallande 205x228 mm + 5 mm utfall)
1/1 omslag 2 och 3 34 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/1 sida 29 000 kr 175x234 mm (utfallande 205x265 mm + 5 mm utfall)
1/2 sida liggande 18 000 kr 175x115 mm
1/4 sida stående 11 000 kr 85x115 mm

Utgivningsplan 2019

Nummer Utgivningsvecka Dagar
1-2019 v. 8 18-22/2
2-2019 v. 21 20-24/5
3-2019 v. 38 16-20/9
4-2019 v. 49 2-6/12

Teknisk information

Arkoffset. 133-150 linjer/tum. Foton separeras i CMYK, upplösning 300 dpi i skala 1:1. Även tecknade bilder ska vara i CMYK, ej RGB, LAB eller PMS.

Material levereras som högupplöst pdf-fil. Gärna komprimerad i Stuffit eller Zipit. Om endast öppet dokument (Quark Xpress eller Indesign) kan levereras ska alla typsnitt, bilder och ev illustrationer bifogas (detta kan medföra extra debitering).

Annonser ska uppfylla Läkemedelsföreningens regler för läkemedelsinformation. Annonstext bör vara på svenska. Vi förebehåller oss rätten att avvisa annonser.

För frågor, kontakta chefredaktör cecilia.odlind@ki.se.

Försäljningsställen

Sök efter närmaste återförsäljare av Medicinsk Vetenskap.

Engelsk utgåva

Varje år ges även en engelskspråkig samlingsutgåva av förra årets bästa artiklar i Medicinsk Vetenskap ut, Medical Science.