Föreläsningar och seminarier

KI pratar glutenfritt på Bokmässan i Göteborg

2016-09-22 till 2016-09-25 Mässans Gata 10Annan

KI:s förlag Karolinska Institutet University Press ger i samarbete med Volante ut en ny bok om den senaste forskningen kring glutenintolerans, celiaki. Målgruppen är de runt 100 000 svenskar som är glutenintoleranta. Men författaren Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, vill också reda ut en del missförstånd i ämnet.

– Man hör allt oftare att det är hälsosamt att äta glutenfritt. Och visst, glutenfritt är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka, säger han.

Den 22 september är Jonas Ludvigsson på Bokmässan för att lansera boken och samtala med Christina Ralsgård, generalsekreterare Svenska Celiakiförbundet, om vad vetenskapen säger om glutenintolerans. Läs mer om Bokmässan på bokmassan.se.

 

Lyssna på Jonas Ludvigsson på Bokmässan i Göteborg

Torsdag 22/9, 15:30-15:50    

Scen Hälsa och livsstil, Scenen, E-hallen

Fler KI-forskare som medverkar på Bokmässan:

Mer självtillit och inre trygghet med compassion                  

Torsdag 22/9 kl 14:30-14:50

Vi pressar oss hårt idag, jämför oss på sociala medier, känner oss otillräckliga och är rädda att inte duga eller att misslyckas. Med hjälp av compassion, självmedkänsla, kan vi skapa ett inre skyddsnät så att vi kan ta hand om oss själva vid motgångar och våga vara sårbara. Hur övar man upp förmågan till värme, vänlighet, omsorg och förståelse för sig själv och andra? Författaren Agneta Lagercrantz, aktuell med boken "70 skäl till självmedkänsla" i samtal med psykolog Christina Andersson, som skrivit boken "Compassioneffekten". Samtalsledare: Jonas Mattsson (Modern Psykologi).

Scen Psykologiscenen, C-hallen

Arrangör: Natur & Kultur

 

Mindfulness och nuet

torsdag 22/9 kl 16:30-16:50   

Att vara i nuet är något vår samtid värdesätter. Men går det att leva i nuet och samtidigt greppa världen omkring, som flyktingkriser och miljöhot? Varför är det bra att träna mindfulness och vad händer i hjärnan när vi gör det? Senior professor Åsa Nilsonne i samtal med författaren Helena von Zweigbergk.

Scen Psykologiscenen, C-hallen

Arrangör: Natur & Kultur

 

Konsten att träna sin hjärna

torsdag 22/9 kl 17:00-17:30   

Rör dig så ökar koncentrationen och du tänker snabbare, skriver psykiatern Anders Hansen i boken "Hjärnstark". Professorn i kognitiv neurovetenskap, Torkel Klingberg, som ger ut boken "Hjärna, gener och jävlar anamma", förklarar hur barn lättare kan lära sig läsa och räkna. Ett samtal om utveckling i både vuxenhjärnor och barnhjärnor. Samtalsledare: Maria Carling (SvD).

Scen Psykologiscenen, C-hallen

Deltagare: Anders Hansen, Maria Carling, Torkel Klingberg

Arrangör: SvD Idagsidan

 

Hjärna, gener och jävlar anamma

Torsdag 22/9 15.10–15.25

Torkel Klingberg lyfter fram betydelsen av kognitiv träning för att alla barn ska lära sig läsa och räkna på tillräcklig nivå.
Medverkande: Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap, Karolinska Institutet
Forskartorget

Arrangör: Natur & Kultur

 

Visselblåsare avslöjade livsfarliga plaststrupar

Fredag kl 9.40–9.55

Oscar Simonson var en av de fyra läkarna på Karolinska Institutet som anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för fusk. Han fick betala ett högt pris.
Medverkande: Oscar Simonsson, forskare och läkare vid Thoraxkliniken,
Karolinska Institutet. Moderator: Per Snaprud
Forskartorget

Arrangör: Forskning & Framsteg

 

Hjärnan i cellodlingsskålar

Fredag kl 14.30–15.00

Med omprogrammeringsteknik produceras hjärnceller från till exempel hudceller för studier av sjukdomar. Och kanske för transplantation vid Parkinsons och ALS.
Medverkande: Anna Falk, docent, inst. för neurovetenskap
Karolinska Institutet
Forskartorget

Arrangör: Forskartorget/Stiftelsen för strategisk forskning

 

Vad händer i hjärnan när vi tränar mindfulness?

Lördag 24/9 kl 09.15–09.30

Modern hjärnavbildningsteknik kan idag se hur hjärnan arbetar när vi utövar mindfulness. Effekterna har ibland mötts med skepsis. Men idag är metoden på väg att bli ett alternativ till andra behandlingsformer.

Medverkande: Åsa Nilsonne, senior professor i medicinsk psykologi och leg. psykoterapeut

Arrangör: Natur & Kultur

 

Hälsan i behåll i hela livet

Lördag 24/9 kl 13.40–13.55

På hundra år har livslängden fördubblats – men är det möjligt att få ett både långt och friskt liv? Här beskrivs både risk- och skyddsfaktorer.
Medverkande: Aleksander Perski, docent vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Karolinska Institutet
Arrangör: Natur & Kultur

 

Dricka med måtta

Lördag 24/9 kl 16.30–16.45

Går det att se över sitt drickande och förändra sina alkoholvanor utan att sluta dricka helt? KBT har visat sig effektivt mot alkoholproblem.
Medverkande: Anders Hammarberg, beteendevetare, med. dr och leg. psykoterapeut, Karolinska Institutet samt Karin Romberg, leg. psykolog
Arrangör: Natur & Kultur