Föreläsningar och seminarier

IgNobelpriset - forskning som väcker skratt och eftertanke

2014-03-2715:30 Karolinska Institutet, Berzelius väg 3, Solna, sal: Jacob BerzeliusCampus Solna

Hur kan en forskare som sväljer en näbbmus bidra till ny kunskap inom arkeologin? Och varför är opera bättre spis för hjärttransplanterade än irländsk populärmusik?

På torsdag den 27 mars föreläser några av mottagarna av IgNobelpriset på Karolinska Institutet, och berättar om annorlunda forskning, vad gäller såväl ämnesval som metoder. Medverkar gör även IgNobelprisets instiftare Marc Abrahams, chefredaktör för tidskriften Annals of Improbable Research (AIR).

Föreläsningen arrangeras av föreningen Vetenskap och Folkbildning och Karolinska Institutet gemensamt.

IgNobel är en ordlek med namnet Nobel och engelskans ignoble som betyder simpel eller ovärdig. Priset började delas ut 1991 för att uppmärksamma forskning av det mer udda och kreativa slaget. Det delas ut en gång om året inom tio olika ämnesområden, inklusive de kategorier som ingår i Nobelpriset. Priset är dock ingen kritik mot de forskare som får utmärkelserna, utan brukar tas emot med humor och uppskattning. Meningen är att uppmärksamma forskningsresultat som lockar till både skratt och eftertanke.

Tid och plats: Torsdag den 27 mars 2014, klockan 15.30, Karolinska Institutet, Berzelius väg 3, Solna, sal: Jacob Berzelius

Talare:

  • Brian Crandall, IgNobelpristagare i arkeologi, som genom att svälja en hel (men kokt) näbbmus ville se om man av benfynd från smådjur kan avgöra om de blivit uppätna eller dött naturligt.
  • Masanori Niimi, Japan tilldelas IgNobelpriset i medicin för sin upptäckt att möss som genomgått hjärttransplantation har mer än dubbelt så god överlevnadsprognos om de lyssnar på Verdioperan Traviata jämfört med om de lyssnar på den irländska sångerskan Enya.
  • Kees Moeliker, intendent vid naturhistoriska museet i Rotterdam. Vinnare av IgNobelpriset i biologi 2003 föreläser om flatlusens uppgång och fall.
  • Marc Abrahams, grundare av och chefredaktör för den vetenskapliga humortidskriften Annals of Improbable Research. Han är också initiativtagare till IgNobelpriset, författare, krönikör och föreläsare.

Eventposter.

Läs mer om Marc Abrahams.