Föreläsningar och seminarier

IgNobel: Forskning som väcker eftertanke och skratt

2013-03-1117:30 till 2018-07-1609:13 Karolinska Institutet, Berzelius väg 3, Solna. Sal: Vesalius

Vill du veta mer om homosexuell nekrofili hos gräsänder, formen på pungen hos män och antika skulpturer eller varför man kan få grönt hår av att duscha på morgonen?

Hör några av mottagarna av det så kallade IgNobel-priset berätta om sin forskning. På plats finns även prisets pappa, Marc Abrahams, chefredaktör för tidskriften Annals of Improbable Research (AIR).

IgNobel är en ordlek med Nobel och engelskans ignoble som betyder simpel eller ovärdig. Priset började delas ut 1991 för att uppmärksamma forskning av det mer udda och kreativa slaget.

Talare:

Marc Abrahams är grundare av och chefredaktör för den vetenskapliga humortidskriften Annals of Improbable Research. Han är också initiativtagare till IgNobelpriset, författare, krönikör och föreläsare.

Chris McManus, professor vid University College London. Vinnare av IgNobelpriset i medicin 2002 för sina studier av "Scrotal Asymmetry in Man and Ancient Sculpture"

Kees Moeliker, intendent vid naturhistoriska museet i Rotterdam. Vinnare av IgNobelpriset i biologi 2003 för sin rapport av "Homosexual Necrophilia in the Mallard Duck"

Johan Pettersson, miljöingenjör. Vinnare av IgNobelpriset i kemi 2013 för att ha upptäckt varför människor blev grönhåriga i vissa hus i Anderslöv.

Föreläsningen arrangeras av föreningen Vetenskap och Folkbildning och Karolinska Institutet gemensamt.