Föreläsningar och seminarier

ForskarFredag 2015

2015-09-2509:00 till 15:00Annan

Den 25 september går 2015 års ForskarFredag och Forskar Grand Prix av stapeln i ett flertal städer runt om i Sverige. Huvudarena för ForskarFredag Stockholm är Debaser Medborgarplatsen. Välkommen!

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter att möta forskare. Utöver aktiviteterna på Debaser Medborgarplatsen anordnas föreläsningar och rundturer på SciLifeLab liksom en frukostföreläsning i samarbete med Friskis & Svettis.

 

KI-forskare tävlar i Forskar Grand Prix

Under dagen går även den regionala delfinalen i Forskar Grand Prix av stapeln, en nationell tävling där forskare ska presentera sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på bara fyra minuter. Presentationerna bedöms av en jury, innan publiken fattar beslut om en vinnare genom röstning med mentometerknappar.

Två KI-forskare, båda från institutionen för klinisk neurovetenskap, Louise Sjöholm som forskar om MS och Frida Fröberg som forskar om spelberoende, försvarar Karolinska Institutets färger inför publik och expertjury i Stockholmstävlingen. 

Riksfinalen äger rum den 27 november i Stockholm, där vinnarna från de regionala deltävlingarna deltar.

Läs mer om forskargrandprix.se.

 

Följ ForskarFredag på Instagram

Häng med bakom kulisserna på ForskarFredag via Karolinska Institutets Instagram-konto @karolinskainstitutetAzadeh Karami är veckans instagrammare och dessutom en av många KI-forskare som deltar under årets ForskarFredag. Azadeh Karami är doktorand inom klinisk geriatrik och tillhör sektionen för klinisk geriatrik och sektionen för translationell alzheimer neurobiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.

 

Researchers’ Night 

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del av ForskarFredag på ett antal orter.

Arrangemangen stöds ekonomiskt av Vetenskapsrådet och VINNOVA och lokalt av många fler finansiärer och medarrangörer.

Mer information och länkar till andra aktiviteter under Researchers’ Night i Europa finns på EU-kommissionens webbplats Researchers’ Night.

 

Kontaktperson: Sabina Giulini