Akut omhändertagande av självmordsnära person - Allmänheten (AOSP-A)

Akut omhändertagande av självmordsnära person för allmänheten (AOSP-A) ges i två varianter; en endagskurs för att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv och en två dagar lång instruktörsutbildning där du efter genomgången utbildning har behörighet att utbilda i endagskursen AOSP-A.

Kursen AOSP-Allmänheten

Den ursprungliga kursen AOSP är en utbildning riktad främst till blåljusgrupper. För andra yrkesgrupper, organisationer och föreningar har vi utvecklat AOSP-A, riktad till allmänheten.

Precis som i AOSP finns en 8-timmarskurs och en instruktörsutbildning på 16 timmar.

Instruktörsutbildningen AOSP-A

Förkunskapskrav

För att genomgå den två dagar långa instruktörsutbildningen AOSP-A som leder till att kunna utbilda i kursen AOSP-A krävs en viss kunskap om psykisk hälsa och psykisk ohälsa samt förstås ett intresse att lära ut kunskap om bemötande av en självmordsnära person i akut kris. Viss litteratur rekommenderas vara inläst före kursens start för att kunna tillgodogöra sig innehållet i kursen. Exempelvis:

Ringskog Vagnhammar & Wasserman, D. (2012) Första hjälpen vid självmordsrisk, Studentlitteratur

Tell. S. & Beskow, J (2018) Handbok för livskämpar, Libris förlag

Utbildningens innehåll:

• Kunskapsinventering
  • Självmord kan förebyggas i fem delar; psykisk hälsa/ohälsa, riskfaktorer för självmordshandlingar, sårbarheter, myter, och fördomar samt vilken hjälp kan erbjudas.
  • Bemötandet och förhållningssätt
  • Lagar
  • Samverkan
  • Samtalsträning i mindre grupper
  • Etik och moral

Tillval för målgrupper, scenarioövningar:

• Skolor
  • Kommuner
  • Landsting
  • Föreningar
  • Företag

Instruktörutbildningens omfattning och pris

Utbildningen omfattar 2 dagar, totalt 16 timmar.

Utbildningskostnad 7 000 SEK exklusive moms/deltagare. I kostnaden ingår tryckt material.

All utbildningslitteratur och videos finns numera på pingpong. Inloggningsuppgifter till pingpong delas ut efter genomgången utbildning

Broschyr om instruktörsutbildningen AOSP-A

Kommande utbildningstillfällen instruktörskurs AOSP-Allmänheten

13-14 maj, 2020

Anmälningsformulär

Kommande utbildningstillfälle för utbildade AOSP-instruktörer

OBS! Detta utbildningstillfälle vänder sig endast till dig som redan är utbildad instruktör inom AOSP.

Priset är 4000 kr exkl. moms och inklusive tryckt material.

8 maj, 2020

Anmälningsformulär

Ansvariga för utbildningen:
Conny Söderberg f.d. Stockholms brandförsvar

Britta Alin Åkerman, NASP

Frågor om kursen mailas till:

Britta Alin Åkerman, britta.alin-akerman@ki.se

Utbildningen AOSP-A är ett samarbete mellan NASP, SOS Alarm, Polismyndigheten i Stockholms län, Storstockholms brandförsvar och AISAB.