Akut omhändertagande av självmordsnära person - Allmänheten
Akut omhändertagande av självmordsnära person för allmänheten (AOSP-Allmänheten) ges i två varianter; en endagskurs för att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv och en två dagar lång instruktörsutbildning där du efter genomgången utbildning har behörighet att utbilda i endagskursen AOSP-Allmänheten.
Kursen AOSP-Allmänheten
Akut omhändertagande av självmordsnära person - Allmänheten är en kurs som ursprungligen bygger på kursen AOSP - en kurs som främst vänder sig till personer inom blåljusorganisationerna. För andra yrkesgrupper, organisationer och föreningar utvecklades, år 2019, AOSP-Allmänheten - en kurs som vänder sig till allmänheten.
Kursen är 8 timmar och genomförs av utbildade instruktörer. Du väljer själv vilken utbildad instruktör du vill ta kontakt med via vår lista över aktiva instruktörer i Sverige, där du kan se vilka instruktörer som har behörighet att anordna AOSP-Allmänheten kurser.
Instruktörsutbildningen AOSP-Allmänheten
Om du är intresserad av att utbilda dig till instruktör i AOSP-Allmänheten, som ger dig behörighet att anordna AOSP-Allmänheten kurser, så kan du genomgå vår 16 timmar instruktörsutbildning (2 dagar).
Förkunskapskrav
För att genomgå den två dagar långa instruktörsutbildningen AOSP som leder till att kunna utbilda i kursen AOSP-Allmänheten krävs viss grundkunskap.
Vi erbjuder en endagsutbildning i "Grundutbildning psykiska besvär och sjukdom". Utbildning sker dagen innan planerad AOSP-Allmänheten instruktörsutbildning.
Om du redan innehar liknande kompetens som ingår i grundutbildningen, avgör huvudinstruktören om du är lämplig att utbildas till instruktör inom AOSP-Allmänheten. Motsvarande kompetens innebär bl.a. utbildning i psykiatri, psykologutbildning eller Första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA).
Första hjälpen till psykisk hälsa ger bland annat kunskap om psykisk hälsa och livskriser, depression, ångestsyndrom, substansrelaterade sjukdomar, psykoser och självmordsbeteende.
Utbildningens innehåll:
- Kunskapsinventering
- Självmord kan förebyggas i fem delar; psykisk hälsa/ohälsa, riskfaktorer för självmordshandlingar, sårbarheter, myter, och fördomar samt vilken hjälp kan erbjudas.
- Bemötandet och förhållningssätt
- Lagar
- Samverkan
- Samtalsträning i mindre grupper
- Etik och moral
Tillval för målgrupper, scenario-övningar:
- Skolor
- Kommuner
- Landsting
- Föreningar
- Företag
Instruktörutbildningens omfattning och pris
Utbildningen omfattar 2 dagar, totalt 16 timmar.
Utbildningskostnad 7 000 SEK exklusive moms/deltagare. I kostnaden ingår tryckt material.
All utbildningslitteratur och videos finns Canvas. Inloggningsuppgifter till Canvas delas ut i samband med utbildning
För dig som saknar de förkunskaper som krävs erbjuds även en endags grundutbildning (läs 'Förkunskapskrav'), 8 timmar.
Utbildningstillfällen instruktörskurs AOSP-Allmänheten VT 2023
Utbildningstillfällen för utbildade AOSP-instruktörer 2022
OBS! Detta utbildningstillfälle vänder sig endast till dig som redan är utbildad instruktör inom AOSP och vill komplettera ditt instruktörsroll med AOSP-Allmänheten.
Priset är 4000 kr exkl. moms och inklusive tryckt material.
Kontakt
Frågor om utbildningen:
Conny Söderberg f.d. Stockholms brandförsvar
Britta Alin Åkerman, NASP
Frågor om Canvas:
Josefine Engelbrechtsen, NASP
Utbildningen AOSP-Allmänheten är ett samarbete mellan NASP, SOS Alarm, Polismyndigheten i Stockholms län, Storstockholms brandförsvar och AISAB.