Akut omhändertagande av självmordsnära person - Allmänheten
Akut omhändertagande av självmordsnära person för allmänheten (AOSP-Allmänheten) ges i två varianter; en endagskurs för att öka kunskapen om hur man kan agera i en akut situation där en person är i risk att ta sitt liv och en två dagar lång instruktörsutbildning där du efter genomgången utbildning har behörighet att utbilda i endagskursen AOSP-Allmänheten.
Kursen AOSP-Allmänheten
Akut omhändertagande av självmordsnära person - Allmänheten är en kurs som ursprungligen bygger på kursen AOSP - en kurs som främst vänder sig till personer inom blåljusorganisationerna. För andra yrkesgrupper, organisationer och föreningar utvecklades, år 2019, AOSP-Allmänheten - en kurs som vänder sig till allmänheten.
Kursen är 8 timmar och genomförs av utbildade instruktörer. Du väljer själv vilken utbildad instruktör du vill ta kontakt med via vår instruktörslista över aktiva instruktörer i Sverige, där du kan se vilka instruktörer som har behörighet att anordna AOSP-Allmänheten kurser.
Mer information om kursen finner du i vår broschyr om kursen AOSP-Allmänheten.
Instruktörsutbildningen AOSP-Allmänheten
Om du är intresserad av att utbilda dig till instruktör i AOSP-Allmänheten, som ger dig behörighet att anordna AOSP-Allmänheten kurser, så kan du genomgå vår 16 timmar instruktörsutbildning (2 dagar).
Förkunskapskrav
För att genomgå den två dagar långa instruktörsutbildningen AOSP-Allmänheten som leder till att kunna utbilda i kursen AOSP-Allmänheten krävs en viss kunskap om psykisk hälsa och psykisk ohälsa samt förstås ett intresse att lära ut kunskap om bemötande av en självmordsnära person i akut kris. Viss litteratur rekommenderas vara inläst före kursens start för att kunna tillgodogöra sig innehållet i kursen. Exempelvis:
Ringskog Vagnhammar & Wasserman, D. (2012) Första hjälpen vid självmordsrisk, Studentlitteratur
Tell. S. & Beskow, J (2018) Handbok för livskämpar, Libris förlag
Utbildningens innehåll:
- Kunskapsinventering
- Självmord kan förebyggas i fem delar; psykisk hälsa/ohälsa, riskfaktorer för självmordshandlingar, sårbarheter, myter, och fördomar samt vilken hjälp kan erbjudas.
- Bemötandet och förhållningssätt
- Lagar
- Samverkan
- Samtalsträning i mindre grupper
- Etik och moral
Tillval för målgrupper, scenario-övningar:
- Skolor
- Kommuner
- Landsting
- Föreningar
- Företag
Instruktörutbildningens omfattning och pris
Utbildningen omfattar 2 dagar, totalt 16 timmar.
Utbildningskostnad 7 000 SEK exklusive moms/deltagare. I kostnaden ingår tryckt material.
All utbildningslitteratur och videos finns Canvas. Inloggningsuppgifter till Canvas delas ut i samband med utbildning
Utbildningstillfällen för utbildade AOSP-instruktörer
OBS! Detta utbildningstillfälle vänder sig endast till dig som redan är utbildad instruktör inom AOSP och vill komplettera ditt instruktörsroll med AOSP-Allmänheten.
Priset är 4000 kr exkl. moms och inklusive tryckt material.
- 7 maj, 2021
Anmälningsformulär
Kontakt
Frågor om utbildningen:
Conny Söderberg f.d. Stockholms brandförsvar
Britta Alin Åkerman, NASP
Frågor om Canvas:
Beatrice Johansson, NASP
Nova Borg, NASP
Utbildningen AOSP-Allmänheten är ett samarbete mellan NASP, SOS Alarm, Polismyndigheten i Stockholms län, Storstockholms brandförsvar och AISAB.