Trådlösa nätverk på campus

This page in English

Du kan koppla upp dig på wifi på flera platser på Karolinska Institutets campusområde.

De trådlösa näten på KI som är allmänt tillgängliga heter Eduroam och ki.se (SSID). Eduroam och ki.se finns tillgängliga på campus Solna och Flemingsberg.Trådlössymbol

Eduroam är ett öppet nät som inte är kopplat till KI:s interna nät. Genom Eduroam kan du även ansluta dig vid andra högskolor och universitet i Sverige och Europa.

Vill du komma åt KI:s interna tjänster ska du däremot använda VPN.

Anslut via Eduroam

Eduroam är ett samarbete mellan högskolor och universitet i hela världen för att underlätta nyttjandet av varandras trådlösa nätverk. Eduroam finns tillgängligt på många lärosäten både i Sverige och utomlands.

För att använda Eduroam behöver du ett användarkonto från en ansluten organisation, t. ex. KI.

Du hittar instruktioner för hur du installerar och ansluter till Eduroam i manualerna nedan.

Från din dator (PC eller Mac) installerar du Eduroam via portalen https://cat.eduroam.org/. På din telefon gör du vissa inställningar enligt guiderna nedan.

När du installerat Eduroam blir du automatiskt inloggad varje gång du får täckning av ett Eduroam-nät. Använd alltid inställningarna som gäller för Karolinska Institutet, även på platser utanför KI:s campus.

OBS! När du gör dina regelbundna lösenordsbyten - kom även ihåg att skriva in ditt nya lösenord för att ansluta till Eduroam.

Anslut via ki.se

Innan du ansluter till det trådlösa nätet bör du ha ett fullgott skydd för virus och intrång på din dator.

Anslutning till ki.se (SSID)

  1. Anslut datorn till det trådlösa nätet med SSID: ki.se.
  2. Öppna en webbläsare, exempelvis Firefox eller Explorer. Du får då upp en inloggningssida. Logga in med ditt KI-login.

KI-Staff

KI-Staff är ett trådlöst nätverk som du som har en så kallad KI-dator (en dator som är integrerad i KI:s AD-domän) har åtkomst till. Nätverket startar automatiskt då du vill surfa trådlöst och behöver ingen inloggning. Nätverket finns tillgängligt i till exempel Administrationshuset, Biomedicum, KM-B och Neo.

Trådlöst gästnät på KIs campus

På KI:s campus i Solna och Huddinge finns det ett trådlöst gästnät (wifi), som besökare till konferenser och seminarier kan använda. Gästnätet har samma täckningsområde som KI:s egna trådlösa nätverk eduroam.

För att få inloggningsuppgifter till gästnätet, kontakta receptionen i Aula Medica på tel. 08-524 866 00 eller reception@ki.se alternativt IT-ansvariga på din institution.

För tekniska frågor eller felanmälan, kontakta it-support@ki.se alternativt 08-524 822 22.

KI-personal, studenter, anknutna och gäster från lärosäten anslutna till eduroam rekommenderas att även fortsättningsvis använda eduroam, se mer information ovan.

Gäst- eller konferenskonto

Tillfälliga gäst- och konferenskonton utfärdas inte längre utan har ersatts med det gästnät som omnämns ovan.

Support

Vid eventuella problem eller frågor, kontakta it-support@ki.se.