Nu öppnar skywayen mellan Biomedicum och Bioclinicum

Publicerat 2019-02-19 13:09. Uppdaterat 2019-02-20 13:09

Nu öppnar den inglasade övergången, skywayen, mellan Karolinska Institutets forskningshus Biomedicum och Karolinska Universitetssjukhusets forskningshus Bioclinicum. Jättebra, tycker forskare som KI nyheter har talat med – övergången både underlättar det praktiska arbetet och ökar möjligheterna till kliniska samarbeten.

– Det är jättebra! Jag behöver ofta ta mig över till sjukhussidan för att prata kort med läkare i våra samarbetsprojekt eller komma åt instrument som finns där. Då är det en stor fördel med en snabb väg över, säger Lilly Schwieler, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Hon står i den nyöppnade övergången – skywayen – som förbinder Karolinska Institutets forskningshus Biomedicum med Karolinska Universitetssjukhusets forskningshus Bioclinicum.

Lilly Schwieler är glad över att gången nu öppnar. Hon konstaterar att den underlättar när hon ska transportera instrument på hjul över till sjukhussidan; att ta dem utomhus i snö och sand är inte lätt. Förbindelsen uppmuntrar också till informella möten och kan underlätta i kliniska samarbeten, tror hon.

– Förhoppningsvis kan det bli fler samarbeten mellan forskare och kliniskt aktiva när kontakterna nu blir lättare. Vi behöver inte byta om för att ses, utan kan enkelt få de minuter som behövs för att diskutera och komma vidare, säger Lilly Schwieler.

Underlätta kontakt och flöde av idéer

Även Fredrik Piehl, överläkare och professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, är nöjd med att övergången nu öppnar.

– Det underlättar kontakten och flödet av idéer mellan sjukhussidan och den prekliniska sidan – och det behövs när klinisk verksamhet ska integreras med forskning. För mig som kliniker ökar nu chanserna att jag hinner ta mig över till Biomedium på seminarier, och det behöver jag för att vidga mina vyer forskningsmässigt, säger han.

De båda husen förbinds också med en nyöppnad underjordisk kulvert. I den ska biologiskt material och kemikalier transporteras. Eftersom skyway går genom ett lunchrum på KI-sidan får sådant material av säkerhetsskäl inte föras in där.

Skywayen lyftes på plats i två förtillverkade delar i april 2018 och bygget slutbesiktades i augusti.

Kort och rutiner

Därefter har arbete med installation av kortläsare och framtagning av rutiner kring behörighet pågått.

– På ena sidan går övergången in i en offentlig miljö och på andra sidan kommer man in innanför det yttre skalskyddet, det har gjort bedömningarna svåra. Men nu är allt på plats, säger Rikard Becker, enhetschef vid fastighetsavdelningen på Karolinska Institutet.

I Biomedicum nås skyway via lunchrummet på plan 4. Övergången leder till plan 5 på Bioclinicum. KI-medarbetare med arbetsplats i Biomedicum får automatiskt behörighet till skyway och kulvert. KI-medarbetare med arbetsplats i Bioclinicum får behörighet efter registrering. Andra kan ansöka om behörighet. Vid frågor om behörighet kontakta FM Helpdesk.

• Skywayen är 45 meter lång.
  • Den levererades i två prefabricerade delar som under två nätter lyftes på plats och sattes ihop.