Landningssida (Landing page)

This page in English

Sidtypen landningssida används som startsida för t ex institutionens webbplats. Den kan även användas på andra platser där mycket information ska visas, t.ex. som introduktion till ett ämnesområde eller för stora organisatoriska enheter inom en institution.

När behövs sidan? Landningssidans funktion är att ge överblick och slussa besökaren vidare. Den är inte i sig innehållsbärande, utan visar bara upp innehåll. 

Funktioner på sidan: Promo slide eller stor bild, navigation till sidor (länkar i form av knappar), olika promos, nyhetslista, kalenderlista, film, lista på lediga jobb.

Tips: Gör en skiss av vad sidan ska innehålla innan du börjar, så att upplägget blir genomtänkt. 

Tips 2: När du lägger till promos, var noga med att placeringen alltid stämmer med antalet promos på raden, se avsnittet Visa och publicera promo. Om det t.ex. inte finns en promo på en rad där det är angivet att det ska vara 2 st, kan du få problem att öppna sidan för redigering igen.

Skapa en landningssida

Gå till Add content/Landing page.

Språk

Väljer du inte här, det görs i My workbench.

Promo slides

Här publicerar du befintliga promo slides. Själva promon gör du alltså innan du publicerar den. Börja skriv promo slidens rubrik i fältet och välj sedan den du ska ha. Klicka på Add another item för att lägga till flera.

Om du vill visa en promo slide över hela sidbredden, måste du bocka i rutan Full width:

Rubrik

Back link

Funktionen ska användas som en ”smulväg”, det vill säga visa för besökaren vart man kom ifrån. Om en sida är länkad från t.ex. en landningssida eller från en vanlig sida (t.ex i en tabell), ska du alltid göra en backlink. Gör aldrig back links tillbaka till startsidan för sajten! 

Börja med att klicka Get link!

Skriv in första bokstäverna under Search content. En lista med träffar dyker upp. Välj den du söker. Ett nod ID dyker upp i Target path och du klickar 

English/Swedish version

Om du vill skapa en spegling av en sida ska du använda funktionen English/Swedish. Då kommer en länk som heter ”This page in English/Denna sida på Svenska” visas högst upp på sidan. Skapa först sidan du vill länka till. Länka därefter till sidan i detta fält genom att söka på dess titel.

Tags

Taggar används t ex för filtrera fram sidor i ett sökresultat. Taggarna syns längst ner på sidor/landningssidor. 

Skriv in valfritt ord och välj sedan i listan. Välj ett ord, vill du ha flera ord ställer du i fältet igen och börjar skriva in det nya ordet. 

Bild

Ska vara minst 1600 (och högst 2000 px) x ca 600 px på en landningssida. Bild är inte obligatorisk.

Link To

Länkar som läggs till här blir landningssidans meny. De ska gå till innehåll som hör till landningssidan.

Det går att gruppera upp till fyra kolumner med länkar på en landningssida. 

Börja med att klicka Get link!

Skriv in första bokstäverna under Search content. En lista med träffar dyker upp. Välj den du söker. Ett nod ID dyker upp i Target path och du klickar Insert link.

För att lägga in en länk som går till en sida utanför ki.se, skriv in länktexten i fältet Titel och webbadressen i fältet URL :

Body

Texten formateras automatiskt till ingresstext och bör vara kort. 

Edit description - Google och andra sökmotorer använder detta fält för att plocka text till den ”snippet” som visas under sökresultaten. Texten i detta fält används också av sociala medier, till exempel Facebook, och blir den sammanfattning som visas när du delar sidan. Den optimala längden för innehållet i detta fält är ca 155 tecken.

Regions

Se förklaring i Visa och publicera promos i avsnittet Promos.

Länkar

Webbpublicering