KI i medierna

Publicerat 2018-04-17 12:51. Uppdaterat 2018-05-16 15:40

KI:s presstjänst sammanfattar varje vecka KI i internationell och svensk media. Här är KI i medierna den 9 april till den 15 april 2018.

Skandalen kring Svenska Akademien har dominerat nyhetsflödet och sägs devalvera Nobelpriset, och i det sammanhanget nämns både KI och NKS som en annan devalverande faktor.

Styrelsen för NKS avgick/fick gå, vilket gav rubriker i många medier, bland annat: Styrelsen Karolinska avgår

Macchiarini-fallet fortsätter skapa rubriker: University declines sanction doctor who referred patient deadly transplant

När Tandläkartidningen kommer ut på papper blir det många hänvisningar till KI, helt naturligt.

Oväntade samband och lite mer skruvade slutsatser tenderar att uppmärksammas mer än solid grundforskning, vilket är helt enligt gällande presslogik: Studie: Därför kan viktnedgång öka risken för skilsmässa

Intressant om det digitala arbetslivet: Sju sätt att hantera det digitala arbetslivet

I vanlig ordning är det trots allt i expertrollen KI oftast förekommer i medierna, något som är varumärkesstärkande i högsta grad. Ett axplock:

Bakom väggen

För den som har inlogg eller tillgång till tidningarna på papper hade SvD en intressant understreckare om konkurrenter till Nobelpriset, publicerad 15/4. DN i sin tur uppmärksammade de nya rönen om vilka egenskaper som gör fotbollsspelare framgångsrika, baserat på boken Hjärnboll av Torbjörn Vestberg, Predrag Petrovic och Thomas Lerner 12/4. Vestberg och Petrovic är KI-forskare.

DebattSamhälle