KI ELN - åtkomst och support

This page in English

Du behöver ett KI ELN-konto. Gruppledaren ansöker för gruppens medlemmar.

Nätverk

KI ELN är tillgängligt för KI:s medarbetare och affilierade via KI:s interna nät ki.se och KI Staff.

Utanför KI kan du ansluta dig via VPN (Virtual Private Network). VPN är inte tillgängligt för studenter.

Studenter kan använda KI ELN när de uppkopplade via ki.se

Kompatibla operativsystem och kompatibel mjukvara

Webbversionen fungerar med nedanstående operativsystem, webbläsare och Microsoft Officepaket.

Kontrollera nedanstående rekommendationer innan du uppgraderar din dator.

Om du använder en Mac rekommenderar vi att du stänger av automatiska mjukvaruuppgraderingar.

Mac

• macOS 10.10/10.11 (macOS 10.13 High Sierra stöds efter uppgraderingen till BIOVIA Notebook SP3, schemalagd till 30 augusti 2018)
  • Safari 9, 10 och 11 (Safari 12 som kommer med macOS 10.14 Mojave kommer att vara komptaibel med KI ELN efter en uppgradering till BIOVIA Notebook 2019 i början av 2019)
  • Firefox 45-51 (52 fungerar inte med BIOVIA Notebook plugins)
  • Microsoft Office 16.9 eller högre

PC

• Windows 7 och 10
  • Firefox (32bit) 38 eller högre
  • Internet Explorer 11 eller högre
  • Internet Explorer Edge fungerar inte med ELN efter det bara är en "app-version" av en webbläsare och inte en fullständig webbläsare
  • Chrome (32bit och 64bit) 53+ eller högre
  • Microsoft Excel och Word 2010/2013/2016

Kemiprogram

• ChemDraw 14 och 15 (ChemDraw 16 och 17 fungerar på Mac och PC efter uppgraderingen till BIOVIA Notebook SP3, schemalagd till 30 augusti 2018)
  • Marvin Sketch 16+ (endast Windows)
  • BIOVIA draw (kontakta ELN-koordinatorn för att få tillgång till mjukvaran)

Nedladdningsbar klient

Om du använder PC kan du ladda ner en KI ELN-klient. Sitter du utanför KI:s nät loggar du först in via VPN. Klienten kan inte laddas ner på Mac.

Ladda ner KI ELN-klient.

Appcenter/Remote desktop

Om man inte kan eller vill installera den nedladdningsbara klienten på sin dator, så kan man få åtkomst till den via KIs appcenter. Användarmanualen beskriver hur du gör för att logga in.

ELN ser lite annorlunda ut i Remote desktop men det är samma ELN, bara en annat layout. Manual för Remote desktop-versionen av ELN hittar du här.

Backup

KI ELN driftas på den centrala IT-avdelningen enligt KI:s krav på IT-säkerhet. Regelbundna backuper görs av KI ELN-servern så ofta som en gång per timma.

Systemunderhåll

För att underhålla servrar och andra delar samt uppgradera systemet har vi ett underhållsfönster på torsdagar 19.00-22.00.  KI ELN är inte alltid tillgängligt under underhållsfönstret.

Vid större uppgraderingen informeras alla KI ELN-användare via webb och mail i förväg.

Kommande uppgraderingar

En uppgradering till BIOVIA Notebook 2018 SP3 är schemalagd 30 augusti, 19.00-22.00.

Förbättringar är bland annat att:

• macOS 10.13 (High Sierra) fungerar med KI ELN
  • BIOVIA Plugin som kopplar samman webklienten och skrivbordet ersätts med BIOVIA Desktop Connector även för Mac
  • ChemDraw 16 och 17 fungerar på Mac
  • ChemDraw 17 fungerar med Windows

En uppgradering till BIOVIA Notebook 2019 planeras till våren 2019.

Förbättringar är bland annat att:

• Apple Safari 12 fungerar med KI ELN
  • De senaste versionerna av Chrome och Firefox fungerar med KI ELN på Mac

Hjälp och support

Om du har frågor om ELN läs i första hand användarmanualerna, titta på demofilmerna och fråga de som är superusers i din grupp.

Därefter kan du vända dig till koordinatorn för forskningsdokumentation med frågor om ELN-användning.

ELN-support svarar för teknisk support och tar emot ansökningar om ELN-konton.