Föreläsningar och seminarier

ForskarFredag 2017

2017-09-2909:00 till 20:00 Albanova och Vetenskapens hus, Roslagstullsbacken 21Annan

Den 29 september går 2017 års ForskarFredag och Forskar Grand Prix av stapeln i ett flertal städer runt om i Sverige. Huvudarena för ForskarFredag Stockholm i år är Albanova och Vetenskapens hus på Roslagstullsbacken. Välkomna!

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Den sista fredagen i september är utlyst som Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är främst skolelever från årskus 9 till och med sista året på gymnasiet. Utställningen på Albanova är dock även öppen för allmänheten. Det kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter att möta forskare. Utöver aktiviteterna på Albanova och Vetenskapens hus, Roslagstullsbacken, anordnas föreläsningar och rundturer på SciLifeLab liksom en frukostföreläsning i samarbete med Friskis & Svettis. (Läs mer om Forskarfredag.)

Deltagande forskare från KI

 

I Albanova, Roslagstullsbacken 21

I Oskar Klein-salen kommer Jonas Ludvigsson att hålla sin föreläsning "Tio myter om gluten". Eleverna kommer också att få en möjlighet att träffa forskare i lite mindre grupper och ställa frågor efter en kortare presentaton - i aktiviteten "Möt tre forskare". Här deltar Guro Gafvelin, Kristin Feltmann och Johanna Snäll. Många forskare medverkar också i utställningen i och utanför Albanova, bl a Dorota Religa, Claire Kelly, Raoul Kuiper, Eva Hedlund, Azadeh Karami, Iyadh Douagi, Konstantina Kilteni och Hanna Barriga. Två forskare från KI är med i tävlingen Forskar Grand Prix. Under max fyra minuter ska Eva-Karin Gidlund och Peter Ueda berätta om sin forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt. Publiken, tillsammans med en expertjury, röstar sedan fram en segrare som går vidare till riksfinalen i november.

På Vetenskapens hus, Roslagstullsbacken 29

I Kovalevsky-salen hålls KI:s forskardialoger som är en chans för en skolklass att få träffa en forskare för en mer intim dialog. Här deltar David Forsberg, Kristina Tammimies, Jenny Mjösberg, Petter Woll, Hanna Barriga och Maria Lindskog.

På Friskis & Svettis, Hagastan

Anna Krook kommer att hålla en "rörlig morgonföreläsning" på temat träning som medicin och hur din träning kan påverka ditt DNA. Föreläsningen är öppen för alla och gratis, mer info och anmälan: Friskis

Kvällsaktivitet

Under Forskarfredag arrangeras också ett kvällsevenemang kl 17-20 på Albanova och Vetenskapens hus som är öppet för allmänheten, mer info: fysik.su

 

Contact person: Sabina Giulini