Juleen Zierath tilldelas Nordiska Medicinpriset 2018

Publicerat 2018-12-19 13:18. Uppdaterat 2018-12-19 13:22

Professor Juleen Zierath vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi tilldelas Nordiska medicinpriset 2018. Utmärkelsen är ett av Nordens största inom medicinområdet och tilldelas forskare som gjort särskilt framstående vetenskapliga insatser inom områden som har stor betydelse för människors hälsa och ohälsa. I år avser priset forskning om diabetes.

Juleen R. ZierathJuleen R. Zierath belönas ”för sina translationella studier rörande cellulära och molekylära mekanismer bakom utveckling av insulinresistens vid diabetes typ 2, samt för klarläggande av molekylära mekanismer bakom positiva effekter av fysisk träning på glukosmetabolism och genuttryck i skelettmuskulatur.”

Pristagare utses efter ett omfattande nomineringsförfarande där de medicinska fakulteterna vid universiteten i Norden inbjuds att föreslå pristagare.  Juleen Zierath delar priset med professor Patrik Rorsman vid Göteborgs universitet.

PrisUtmärkelse